A hét embere: Szabó Renáta hivatását és hobbiját is a kreativitás és a sokoldalúság jellemzi

A hét embereként ma a hódmezővásárhelyi Szabó Renáta, úszóoktatót mutatjuk be.

Renátát már gyermekkorában megfertőzte a sport iránti szeretet, ezt követően tizenegy éven át versenyszerűen úszott, ebből adódóan pedig a későbbiekben nem volt kérdés számára, hogy a mozgás és az általa szerzett tapasztalatok és élmények összekapcsolódnak majd a hivatásával.

Így is lett, immár négy éve oktat főállásban gyermekeket úszásra a hódmezővásárhelyi Török Sándor Strandfürdőben és Gyarmati Dezső Sportuszodában. Emellett jelenleg a Kriko Gym munkatársa, illetve szabadidejében hobbiként gyurmából készít csodás kis apróságokat.

– A sport a szüleimnek köszönhetően egész életében meghatározta úgy a testvéreim életét, mint az enyémet. Ennek apropójaként tizenegy éven át versenyúsztam, majd idővel a testépítés felé vettem az irányt. Mindezt megelőzően természetesen tanulmányaimat is ezen irányban végeztem, elsőként a Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola, sport szakos tanulója lettem, majd a Corvin Mátyás Szakképző Iskola nebulójaként érettségiztem. Ezt követően másfél év alatt a Napfényvárosában sajátítottam el az úszásoktatás rejtelmeit. Ami a babaúszás oktatásával bővült, ezt a képzést viszont már Szentendrén végeztem el. Ezen hivatásnak azonban mindössze egy éven át éltem. Majd megkeresett a HVSC, és felkért a kisgyermekek úszás oktatására, amelyet immár négy éve űzök, örömmel

– kezdte gondolatait az oktató.

Aki a legfiatalabbakat vette a szárnyai alá, vagyis azokat a négy-öt éveseket tanítja úszni, akik később a vízilabda klubot erősítik majd.

A hét embere: Szabó Renáta hivatását és hobbiját is a kreativitás és a sokoldalúság jellemzi 1

– Kijelenthetem, hogy az úszás számomra mindig is több volt, mint egy hobbi. Éppen ezért döntöttem úgy, hogy élek az adott lehetőséggel és igen is hivatásként űzöm azt. Határozottan állítom, hogy jól döntöttem. Ugyanis az által, hogy úszhatok, – bár már a különböző okok miatt ugyan nem versenyszinten – és mindezt taníthatom is, egy önfeledt és szabad életet élhetek. Ennek ellenére akadnak még megmérettetések, amelyeken szívesen részt veszek, a Hód úszó senior csapatának leigazolt tagjaként. Erre legutóbb júliusban volt példa. A medencéből a vízbe ugorva minden egyes alkalommal sikeresen kikapcsolok és magam mögött hagyok mindent. Csak és kizárólag a mozgásra koncentrálok. Célom pedig nem más, mint, hogy a nálam tanulók is ugyanezzel az élménnyel gazdagodjanak egy-egy képzés végén. Alapjáraton heti négy alkalommal találkozom velük, hétfőtől-csütörtökig, minden délután. A legfontosabb pedig a vízhez szoktatás és a korukhoz mérten a helyes technika elsajátítása

– mesélte Szabó Renáta.

Elmondta, hogy a tavalyi évben fogalmazódott meg benne először az, hogy kipróbálja magát a testépítésben, részt vett élete első fitnesz versenyén, ami magával hozta a rendszeres konditerembe való lejárást és az ahhoz tartozó, megfelelő étkezést.

– A súlyzós edzés teljesen más értékekkel bír, mint az úszás, mind a kettőre gyakran mondják, hogy monoton, de véleményem szerint ez egyáltalán nincs így. Mind a kettőt más-más miatt szeretem, és mind a kettő más-más haszonnal bír a szervezetemre való tekintettel. Viszont jelenleg egyikkel kapcsolatosan sincs komolyabb, elérni kívánt célom

– osztotta meg az edző.

Renáta megosztotta velünk, hogy nem csupán a sport az, ami meghatározza az életét. Édesanyja ugyanis óvónő, és a belőle áradó kreativitás és a tőle örökölt kézügyesség a véletlennek köszönhetően évekkel ezelőtt arra ösztönözte, hogy kifejezze általa önmagát. Így vette kezdetét a gyurmával való bögrék, evőeszközök, tálak és mindenféle apróbb, ajándéknak és kiegészítőnek is kiváló tárgyak díszítése.

A hét embere: Szabó Renáta hivatását és hobbiját is a kreativitás és a sokoldalúság jellemzi 2

– Az, hogy lassan immár öt éve a legkülönbözőbb tárgyakat díszítem a legkülönbözőbb színű gyurmákból a véletlennek köszönhető. Ugyanis a barátnőmnek szerettem volna egy igazán különleges ajándékot adni karácsonyra, ám az az adott hölgy, aki mindezzel már akkor foglalkozott, időhiányában nem tudta bevállalni, viszont elmondta, hogy én magam hogyan vagyok képes elkészíteni az adott bögrére szánt mintázatot. Ennek aprópója kapcsán vásároltam meg először három színben a gyurmát és kezdtem meg vele a kísérletezést. Hosszú időbe telt mire megtanultam azt a technikát, amellyel a gyurma a legkönnyebben formázható. Emellett ki kellett tapasztalni azt is, hogy mely hőfokokat érdemes használni a sütőben, és magát a hőmérsékletet is, amikor érdemes a vele való munka. Annak ellenére, hogy akadnak a térségben olyanok, akik ezzel foglalkoznak, nem kértem tőlük segítséget semmiben, hanem lassan, de biztosan saját magamat képeztem ki minderre. A leginspirálóbbak számomra a különböző animációs figurák, és, amit még kiemelnék, hogy az adott tárgyak elkészítése elsősorban a mintázattól, és magától az díszítés igényétől függ. Örömmel tölt el, hogy egy ideje már nem csak az ország minden legközelebbi és legtávolabbi pontjairól, hanem a határon túlról is igen sokan megkeresnek

– ismertette Renáta.

A kereslet ezek az apró, igen jól mutató, személyre szabott és nem utolsósorban szívhez szóló ajándékok iránt az év minden szakaszában nagy, hiszen bármely ünnephez kapcsolódván megvásárolhatjuk őket szeretteinknek, barátainknak, rokonainknak és a kedvesünknek. Renáta kiemelte, hogy kortól, nemtől függetlenül, bárki számára kedves kis meglepetést nyújthatnak ezek a tárgyak.

A hét embere: Szabó Renáta hivatását és hobbiját is a kreativitás és a sokoldalúság jellemzi 3

– Törekszem a vásárlóimat és az érdeklődőket a legmaximálisabb módon és szinten megismerni, mielőtt elkezdem a munkát, hogy aztán a nekik szánt tárgyak megfeleljenek az igénynek, nem utolsósorban pedig örömet okozzanak és szívet melengessenek. A visszajelzések alapján a legtöbb esetben ez a rendszer bejött. Nem titkolt célom egyre ügyesebbnek lenni mindebben és továbbra is a legtöbbet kihozni ebből a hobbiból

– fejtette ki a kreatív kézműves.

Megtudtuk, hogy igen is egyre nagyobb az igény a kézzel készített, természetességekre és személyre szabottságot tükröző ajándékokra, mint sem a bevásárlóközpontok polcain megtalálható tárgyakra. A befektetett munka pedig meghozza a gyümölcsét, emellett anyagilag is kamatoztatja magát.

Szabó Renáta a maga szerénységével és sokoldalúságával válik különlegessé. A természetesség és a kedvesség, mai belőle árad egyértelművé teszi, hogy úgy a hivatását, mint hobbiját a szívügyének tekinti.

A hét embere: Szabó Renáta hivatását és hobbiját is a kreativitás és a sokoldalúság jellemzi 4

Kedves Olvasók! Bátran keressék hát fel őt, és vásárolják meg a csodásabbnál-csodásabb, nagy odafigyeléssel készült apróságokat, amelyekkel a hozzánk legközelállóbbakat kétségkívül sikerül majd meglepni!

A hét embere: Szabó Renáta hivatását és hobbiját is a kreativitás és a sokoldalúság jellemzi 5

A hét embere: Szabó Renáta hivatását és hobbiját is a kreativitás és a sokoldalúság jellemzi 6

Fotó: Gémes Sándor/Szabó Renáta