Megnyílt a XXIX. Plein Air Nemzetközi Alkotótelep zárókiállítása

Az idén nyáron Csongrádon megrendezett XXIX. Plein Air Nemzetközi Alkotótelepen készült művekből nyílt kiállítás a napokban Szegeden, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Rajz-Művészettörténet Tanszék Fischer Galériájában. A tárlatot Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze nyitotta meg.

A tizenkilenc kiállító művész közel fele kötődik oktatóként vagy egykori hallgatóként a Rajz-Művészettörténet Tanszékhez, de akad közöttük a Vásárhelyi Őszi Tárlatokon rendszeresen kiállító alkotó is.

Megnyílt a XXIX. Plein Air Nemzetközi Alkotótelep zárókiállítása 1

Bár eredetileg a „plein air” a szabadban való festést, a látvány hangulatának megörökítését jelenti, az 1974-ben alakult Csongrádi Művésztelep, majd ugyanezen a helyszínen közel 30 éve megszerveződő Plein Air Nemzetközi Alkotó Telep lényegében véve egy olyan természetközeli alkotó tábor, ahol a befutott művészek és a szárnyaik alá vett fiatal alkotók nyugodt, békés környezetben tudják az alkotótevékenységüket végezni.” – emelte ki Képiró Ágnes szakmai megnyitójában, hozzátéve, hogy bár a kiállított művek mindössze csekély hányada közvetíti a közvetlen tájélményt, mégis az alkotások frissessége hordozza magában a vidéki együttlét serkentő hatását.

Megnyílt a XXIX. Plein Air Nemzetközi Alkotótelep zárókiállítása 2

Az október 12-ig megtekinthető kiállítás megnyitója egyben hangsúlyozta a Tornyai János Múzeum és a Csongrádi Művésztelep, valamint az SZTE Rajz-Művészettörténet Tanszék egyre szorosabbá váló együttműködését, melynek egyik fontos eseménye lesz 2020 végén, az Alföldi Galériában megnyíló, a Csongrádi Művésztelep képzőművészeti gyűjteményéből válogatást bemutató tárlat.

Forrás: Arany-Tóth Attila, közönségkapcsolati munkatárs, Emlékpont
Fotók: Ocskó Ferenc SZTE JGYPK