1

A Furioso-North Star lófajtát 2004-ben nemzeti kinccsé nyilvánították. Magyarország egyik leghíresebb lófajtájának alapító ménje, Furióso Senior a Károlyi-család egykori birtokán nevelkedett. Ennek állítottak emléket Tompahát és Hódmezővásárhely környékbeli lótenyésztői, és a lovassport mai művelői 2010-ben a Furioso Emlékparkkal. A Derekegyház-Tompahát környékén található parkba most szombaton, 21-én a lótenyésztés, és a lovassport hazai legendái érkeznek, hogy együtt beszélgessenek, járják be a parkot és osszák meg tapasztalataikat, tudásukat a jelenlévőkkel.

Kucsora Péter, Kéktói Ménes Lovas Sport Egyesület elnöke és az esemény egyik szervezője kiemelte: egy izgalmas, szemléletes és mindenképpen érdekes beszélgetésekkel tarkított nap lesz a szombati, ahol nem csak a szakembereknek, tenyésztőknek, hanem a lovakat szeretőknek és a laikusoknak is érthető, izgalmas élmény lehet.

A teljes, többrészes előadás-sorozat A magyar ló, a Kárpát-medence kincse címet kapta. A mostani rendezvény, a sorban a 4., az “Élő Legendák a Furioso Emlékparkban” nevet viseli.

Program:

9.30: Gyülekező A Furioso Emlékparkban

10.00: Az emlékpark közös bejárása az előadókkal

10.45: Beszélgetés az előadókkal a kultúrházban. Életútjuk, történeteik, lovasélményeik elbeszélése és kapcsolódásuk a Furioso-North Star lófajtához. Moderátor: Domokos Gábor.

Előadók:

  1. Sallay Sándor
  2. Bodó Imre
  3. Tóth Béla
  4. Fülöp Sándor