Nem feltartott kézzel kezdi a szezont a Kosársuli!

A Békés elleni, szombati mérkőzéssel elkezdődik az NB I/B Zöld csoportjának 2019/20-as idénye a Vásárhelyi Kosársuli számára. Csapatunk nem esélyesként, de korántsem feltartott kezekkel utazik a riválishoz – erről is beszélt Tóth Tamás vezetőedző.

A csapatot érintő változásokról, valamint a bajnokság menetrendjéről már beszámoltunk, ám az utóbbi napokban is zajlott az élet a Hódtói Sportcsarnokban. Játékosaink gőzerővel készülnek a szezonrajtra (kezdés: szeptember 21. szombat, 17:00), felkészülési mérkőzések és edzések során vannak túl. Minden nemében új bajnokság veszi kezdetét – erről is nyilatkozott trénerünk, Tóth Tamás.

Nagyon sok változáson ment át a csapatunk a nyár folyamán, illetve sok változáson ment át a Zöld csoport és az U20-as bajnokság lebonyolítása is. 15 csapatos lett a végleges felnőtt kiírás, így 28 alapszakasz mérkőzésünk lesz elég szoros menetrenddel. A Piros csoportból a Békés és a Bonyhád, NB II-es bajnokként a Cegléd, új részvevőként a Rátgéber Akadémia és a Szolnok érkezett, míg a kiesése ellenére a Sopron is maradt a mezőnyben.

Rengeteg hosszú utazás vár ránk, nehéz év elé nézünk ebből a szempontból is. Az erőviszonyokat még nem 100%-ban látjuk tisztán, de pár forduló után körvonalazódni fog, ki milyen játékerőt képvisel idén. Nagy játékosmozgás jellemezte a két másodosztályú csoportot, több helyen edzőváltás is volt.

Amit eddig tudunk, látunk az, hogy a költségvetésünk és a keretünk jóval szerényebb az élcsapatoknál. Tavaly sem és idén sem terveztük azt, hogy túlköltekezzünk, illetve felesleges versenyt fussunk nálunk tehetősebb egyesületekkel éljátékosokért. Szerényebb célokért küzdünk idén, de nem céltalanul!

Az U20-as bajnokságban komoly terveink vannak, szeretnénk minimum dobogósak lenni a tavalyi negyedik helyezés után. Itt sem tiszta még a kép, kinek a kerete mennyire erős, de úgy gondolom, hogy kiválóan igazoltunk ebben a korosztályban. Nemanja Acimovic egy rendkívül szimpatikus és tehetséges 2000-es születésű center, aki tavasz óta nálunk fejleszti magát. Hargitai Krisztián személyében egy igazi harcost, motivált játékost ismertünk meg eddig, ő a Budapest Honvéd egyesületéből tette át a székhelyét Vásárhelyre. Varga Ákos bátyja, Zalán már évek óta nálunk játszik és most eljött az ideje, hogy a két testvér együtt játszhasson a felnőttben. Ákos 2000-es születésű, rendkívül sokoldalúan képzett játékos. Temesvárról érkezett Kelemen Norbert, ő városunkban fog tanulni, nagyon atletikus, jó szellemű játékos. A keret többi része helyi fiatal, zöme junior korú még, de nagyon tehetségesek! Czibere Zoltán kollégámmal igyekszünk őket maximálisan felkészíteni, fejleszteni egyénileg és csapatszinten egyaránt.

A felnőtt csapatunkban a legfontosabb változás, hogy a tavalyi év talán legjobb játékosa és a csupaszív csapatkapitányunk, Vas Péter egy hónapok óta elhúzódó, makacs sérülés miatt szegre akasztotta a cipőjét. Kiváló sportembert ismertem meg a személyében, szinte tökéletes évet futottunk tavaly együtt. Béres Nándor előbb Budapestre, majd Békéscsabára szerződött a nyár folyamán. Próbáltuk a folytatásról meggyőzni, de nem minket választott. Bálint Erikre és Czégel Andrásra tanulmányaik miatt egyelőre nem számíthatunk.

Új felnőtt játékost nem igazoltunk, mert a csapat gerincét sikerült együtt tartani: Molnár Bence, Vuk Pavlovic, Varga Zalán, Kovács József, Perák Denis, Kelemen Balázs, Rostás Imre képviseli a rutint, míg Börcsök Bence és a fentebb említett U20-as játékosok a fiatalszabályon túl a jövőnket is jelenthetik. Vuk Pavlovic kapta meg a csapatkapitányi karszalagot. Maximálisan megbízom benne, elégedett vagyok a pályán belüli és kívüli hozzáállásával. Remélem, kiváló kapitány és a pályán a meghosszabbított jobb kezem lesz.

A stratégiánk is változik ebben az évben, így az első pár fordulóban megeshet, hogy adósak fogunk maradni a szép játékkal. Mivel jóval több a fiatal és új játékos, jó pár fordulónak el kell telnie, mire felvesszük a kellő sebességet és intenzitást. Rengeteg a tanulnivalónk a taktikai és technikai elemekben, de tavaszra mindenképpen szeretnénk az éllovas csapatok dolgát is megnehezíteni.  A célunk az alapszakasz során az, hogy jussunk be a a legjobb nyolc csapat közé.

Az idei lesz a tizedik felnőtt szezonom, de talán idén van a legnehezebb feladatom abból a szempontból, hogy egyszerre érjünk el felsőházi rájátszást érő helyezést és közben minél több fiatal játékosnak adjak bizonyítási lehetőséget a bemutatkozásra. Igyekszem ezt megoldani, szép kihívás számomra is! Kicsit talán lassabban fogunk bemelegedni a többi csapathoz képest,de mindenki ellen küzdeni fogunk az esetleges bravúrgyőzelmekért az első fordulótól kezdve. A sorsolásunk sajnos elég mostohára sikeredett, mert az első kilenc bajnokinkból hatszor idegenben lépünk pályára. Ezt a szituációt is fel kell tudnunk dolgozni és a legtöbbet kihozni belőle.

Az első fordulóban a Békés csapatához látogatunk. Ismerjük őket, egy nagyon jó szerkezetű társaság. A Kertész-Krstic-Koma tengely messze a legerősebb a Zöld csoportban és ehhez igazoltak két erős négyes posztú játékost.

Nem mi vagyunk a derbi esélyesei, de nem is feltartott kézzel fogunk a pályára lépni!

Felkészülési mérkőzésen szinte végig harminc ponttal vezettek ellenünk, ezt akkor sem tudtuk és szombaton se tudnánk ledolgozni. Fontos lesz, hogy kezdjük a mérkőzést. Sérültjeink hetek óta vannak, nem a legjobb összeállításunkban utazunk. A legelső fordulóban nehéz esélyesekről vagy esélytelenekről beszélni, így nem kívánok komolyabb jóslatokba bocsátkozni” – fogalmazott.

Az OMNIA Pub & Food Békés-Vásárhelyi Kosársuli mérkőzés szeptember 21-én, 17 órakor kezdődik a Békéscsabai Evangélikus Sportcsarnokban.

Forrás:

Nagy Benjámin
sajtóreferens