A múlt ismerete nélkül nem lehet a jövőt építeni

A „Szabadidős szinten egy közösségi térben minden” elnevezésű pályázat keretén belül Szüreti Napokat tartanak Sóshalmon. Patyi Éva, a székkutasi Gregus Máté Tagintézmény vezetője elmondta, hogy a rendezvény célja a hagyományok megőrzése és továbbadása.

A pénteki napon főleg az óvodás és iskolás korosztályt várták a Sóshalmi Olvasókör területére, akiket a Gimm busz Meseszínház előadása fogadott. Miután meghallgatták a Hetet egy csapásra címet viselő előadást, lehetőségük volt a gyerekeknek lovaskocsikázni egyet Sóshalom dombjain. Természetesen a kísérő programok sem maradtak el. Patyi Éva kifejtette, hogy a gyerekek saját maguk darálták, préselték a szőlőt, aminek az eredményét, a finom, édes mustot meg is kóstolták.

A múlt ismerete nélkül nem lehet a jövőt építeni 1

Ezen kívül volt íjászat, kézműves foglalkozás, játszhattak a kicsik népi játékokkal, illetve felülhettek a kézzel hajtott, kosaras körhintára is. A programokra Hódmezővásárhelyről és Székkutasról is érkeztek érdeklődők. A székkutasi Gregus Máté Tagintézményből még kerékpárral is vállalták az utat Sóshalomra.

A múlt ismerete nélkül nem lehet a jövőt építeni 3

Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk az értékeinkkel, hiszen a múlt ismerete nélkül nem lehet a jövőt építeni. Fontos, hogy ezt megtanítsuk a gyerekeknek, mind az iskolában, mind otthon a családban” – mondta el Paty Éva.

A szombati napon már nem csak az óvodásokat és iskolásokat várják a szervezők, hanem az egész családot. A programok sorát a Székkutasi Líbor Ilona óvodásainak fellépése nyitja, majd a Léghajó Meseszínház előadását lehet megtekinteni. A délelőtt folyamán fellép továbbá a BFMK Szépkorúak Néptánccsoportja is. A két napos szüreti mulatságot a Szüreti bál koronázza meg, amit szombat este a székkutasi Murgács Kálmán Művelődési Házban tartanak meg.

A múlt ismerete nélkül nem lehet a jövőt építeni 2

A múlt ismerete nélkül nem lehet a jövőt építeni 4