Új kórházi szárny, új gyermekosztály: nagy bejelentéseket tett Grezsa István 3

Az eddiginél jóval nagyobb kórházfejlesztési tervvel állt elő Grezsa István, aki az elmúlt hetekben folyamatosan egyeztetéseket folytatott. A vásárhelyi polgármesterjelölt megválasztása esetén a Modern Városok Program keretében új épületszárnyat és új kétemeletes gyermekosztályt kapna az egészségügyi intézmény, ahová MRI-készülék is érkezne.

Grezsa István egészségügyi konzultációt tartott a nyáron, amelyet összesen 5124 vásárhelyi töltött ki. Ennek során kiderült, hogy a városban élők fontosnak tartják a kórház fejlesztését, a gyermekosztály felújítását és azt, hogy 50 új kétágyas, klimatizált és saját fürdőszobával ellátott kórterem épüljön.

– Az eddigi egymilliárd forintos önkormányzati pénzből meghirdetett beruházáshoz képest egy jóval nagyobb terv bontakozott ki az elmúlt hetekben – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján a polgármesterjelölt, hozzátéve, ebben megegyezés született a kórház vezetésével és a fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központtal is.

Új kórházi szárny, új gyermekosztály: nagy bejelentéseket tett Grezsa István 5

A megállapodás értelmében a Modern Városok Program keretében, azaz kormányzati források, valamint európai uniós támogatás által a kórház főépületéhez egy új szárnyat csatolnának, ahol az 50 új, korszerű kórtermet alakítanák ki. – Ezt azért terveztük így, mert a régi, több mint százéves épületben már nem lehet megvalósítani a kórtermeket – tette hozzá a politikus.

Hozzátette, emellett az előző években épült szakrendelőt két emelettel bővítenék, amelyben új gyermekosztály épülne és több szolgáltatás is átkerülne ide. A mostani gyermekosztályból pedig egy gyakorló helyiséget alakítanának ki fiatal orvosok és nővérek számára, illetve a lakosoknak egészségtudatos foglalkozásokat, újraélesztési tanfolyamokat tartanának.

– Egy régi vágyálom is teljesülne, ugyanis egy mágneses rezonancia készüléket (MRI) is kapna az intézmény. A Zrínyi utcai felőli ma már nem használt véradót pedig elbontanánk, ami által az udvar megnyílna, és teljes udvar és kertrendezéssel a legszebb magyar kórházzá tennénk az intézményt – sorolta a terveit Grezsa István.

Új kórházi szárny, új gyermekosztály: nagy bejelentéseket tett Grezsa István 4

A polgármesterjelölt arra is kitért: a Modern Városok Program által 4 milliárd forintos keret állna rendelkezésre a fejlesztésekre, azonban mivel a 2017-ben, a város és kormány között kötött megállapodásból semmi nem indult el, ezért ezeket újra kell tárgyalni és számolni, már csak az építőipari árak változásai miatt is.

A sajtótájékoztatón Kallai Árpád is részt vett. A kórház főigazgatója kifejtette, az elmúlt másfél évben sokan folyamatosan negatív színben próbálták feltüntetni a kórházat, azonban most Grezsa István új megvilágításba helyezi az egészségügyet. Az ígéretei teljesen reálisak, és minden vásárhelyit pozitívan érintenének, ugyanis magasabb szintű betegellátást eredményeznének a fejlesztések.

Fotók: Gémes Sándor