Gaz

Nem árt emlékezni: korábban mindig le volt nyírva a fű a parkokban, a közterületeket és a közlekedési táblákat nem nőtte be a gaz, és nem állt hegyekben a hulladék a városban. Ami ezt megelőzően tökéletesen és olajozottan működött, az az utóbbi másfél évben valamiért látványosan nem működik.

„Szerelemben és háborúban mindent szabad!” A hongkongi születésű amerikai írónőhöz, Janice Y. K. Leehez kötődő idézetet úgy tűnik, nemcsak ismerik, de magukévá is tették a Tiszta Vásárhelyért Egyesület és a Mindenki Magyarországa Mozgalom képviselőjelöltjei, akik fizetett újsághirdetésben vélik megtalálni és pellengérre állítani a Hódmezővásárhelyen, a város közterületein uralkodó áldatlan állapotok (legújabb) felelősét, felelőseit.

Nem, természetesen nem a polgármestert, a város első számú vezetőjét hibáztatják, fittyet hányva a régi bölcsességre, miszerint a fejétől bűzlik a hal. Ehelyett inkább a zavarosban halásznak.

Az utóbbi időszakban nemcsak a fideszes önkormányzati képviselők, de maguk a vásárhelyi lakosok is leggyakrabban és a legkomolyabban arra panaszkodtak, hogy a finoman fogalmazva is vezetetlennek látszó város soha nem látott módon elhanyagolt, elkeserítően gazos és szemetes, útjai, járdái balesetveszélyesen kátyúsak. Tegyük gyorsan hozzá, a kormánypárti politikusok hónapról hónapra minden pluszköltséget megszavaztak a testületi üléseken: újabb és újabb tíz-, akár százmilliós többlettámogatásokat biztosítottak, hogy az illetékesek rendben tudják tartani a várost, legyen szó fűnyírásról, parkgondozásról vagy kátyúzásról. A tavalyi évben önálló programot is alkottak és fogadtak el annak érdekében, hogy ütemesen és szisztematikusan megújítsák a város rossz állapotban lévő útjait, járdáit. A nagyszabású Járható Vásárhely Programot aztán a politikai háborúskodások megtorpedózták.

Szinte biztos, hogy nem látott mostanában annyi szemetet, mint amennyi az Erzsébeti úton van 8

Olvasóink közül többen felhívták a figyelmet arra a meglepő reklámanyagra, melyen a város jelenlegi vezetéséhez kötődő csapat a le nem vágott füvet és gazt, a kátyús úttestet és az el nem szállított szemetet egy merész húzással az egyes városrészek egyéni képviselőinek nyakába igyekszik varrni. Mintha nem lenne a városnak vezetője, vezetése, akinek minden pillanatban rajta kellene tartania a szemét azon, hogy a település közmegelégedésre működjön.

Persze Hódmezővásárhelyen sincs új a nap alatt, vagyis mindig más a hibás. Egészen pontosan mindig valaki más. Hiszen – emlékezzünk csak a városvezetés kommunikációjára – az áldatlan állapotokért volt már felelős (talán a teljesség igénye nélkül) a HMSZ Zrt., a HMSZ Zrt. ilyen vagy olyan részlege, Lázár János, Kovács Pál és/vagy Magyar József, de a település első embere időnként olyan elméletekkel is rukkolt már elő, hogy fizetett emberek esténként direkt hordják/borogatják a szemetet a város utcáira, közterületeire.

Amekkora energiát a másra mutogatásba fektetnek, azzal amúgy már rendben is lehetne tartani a várost. Hiszen lényeg a lényeg: Vásárhelyen bizony a gazdátlanság az úr, no meg a szakértelem feltűnő hiánya.

Mert nem árt emlékezni: korábban mindig le volt nyírva a fű a parkokban, a közterületeket és a közlekedési táblákat nem nőtte be a gaz, és nem állt hegyekben a hulladék a városban. Ami ezt megelőzően tökéletesen és olajozottan működött, az az utóbbi másfél évben valamiért látványosan nem működik. Pontosan azóta, amióta Márki-Zay Péter színre lépésével a politikai csatározások és a polgárháborús hangulat a mindennapok részévé váltak.