Kószó Péter: létfontosságú, hogy Vásárhelyen újra a béke honoljon

A hódmezővásárhelyi Kószó Péter immár három évtizede szolgálja szülővárosában a közjót. Orvosként, gyermekgyógyászként, önkormányzati képviselőként és alpolgármesterként is becsülettel megállta a helyét. 2000-ben megkapta a Pro Urbe Hódmezővásárhelyért kitüntetést tevékenységének elismerésképpen. Kószó Péter igazi lokálpatrióta, akinek bizonyítottan szívügye Vásárhely.

Politikai pályafutása az 1987-es lakiteleki találkozón, majd az MDF alapító tagjaként vette kezdetét 1988-ban. Ezt követően az MDF-frakció tagjává vált az Országgyűlésben, ahol tevékenységét 1990-től 1994-ig folytatta. Az MDF hódmezővásárhelyi szervezetének 1992-ben lett az elnöke, két évvel később pedig az MDF Csongrád megyei választmányának alelnöke. Az MDF Országos Választmányában pedig 1994-ben tagként tartották számon. Ezt követően 1993-ban a parlament hatpárti delegációjának vezetőjeként a NATO brüsszeli központjában tevékenykedett. Hivatása mellett pedig mindeközben Hódmezővásárhelyen alpolgármesterként, valamint önkormányzati képviselőként is munkálkodott. Mindez napjainkig kísérte, minek margójára a 2019-es önkormányzati választásokon is megméretteti magát mint szűkebb pátriája, lakókörnyezete, Tarján városrész képviselőjelöltje. Mi pedig első körben ennek apropója kapcsán kérdeztük őt!

Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 64

Miért döntött úgy, hogy a Fidesz-KDNP színeiben, ezúttal Tarján városrészben ismét elindul önkormányzati választásokon?

Több mint harminc éve szolgálom a várost, ami azt jelenti, több mint három évtizede kiemelten fontos a számomra, hogy milyen értékek mentén fejlődik Hódmezővásárhely. Korábban alpolgármesterként és képviselőként is tevékenykedtem, a település kertvárosi részén. Az idei évben viszont azon körzet képviselőjelöltje ahol 25 éve élek. Ez pedig még meghatározóbbá és kiemelkedőbbé teszi számomra a jelöltséget. Köztudott, hogy a tarjáni városrész, a 9-es számú választókörzet rendkívül fontos elemét képezi Vásárhelynek. Az ezen körzetben élő emberek nyugodtak, jó lelkűek és barátságosak. Ők is, velünk, képviselőjelöltekkel egyetemben folyamatosan azon dolgoznak, újra béke honoljon a településen. Mindemellett pedig végtelenül nagy öröm a számomra az is, hogy minderről pontosan ugyanígy gondolkodik a Szeretem Vásárhelyt Egyesület is. Sokan közülük régi jó barátaim és határozottan kijelenthetem, hogy a közös munka remek, a cél pedig azonos. Avagy, mind a tízen azt szeretnénk, hogy Hódmezővásárhely újra beálljon a modern városok sorába.

Hogyan értékeli az eddigi kampányidőszakot? Azt kapta az emberektől, amit várt, vagy meglepték valamivel?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek nyitottak és befogadóak. Hajlanak a változásra és a fejlődésre. Tisztán és őszintén kommunikálnak, és legtöbbjük tényleg egy békés, háborúmentes övezetben szeretné megélni a mindennapjait szülővárosában. A konzultációk és az aláírásgyűjtések bebizonyították, átfogó projektek megvalósítására van szükség ahhoz, hogy ez a település ismét élhető legyen. Kijelenthetem, hogy mi, jobboldali képviselőjelöltek továbbra sem kívánunk beleállni az ellenzék által folytatott értelmetlen harcba és játszmákba. Számunkra a közös munkáé, a békés együttműködésé a főszerep.

Kószó Péter: létfontosságú, hogy Vásárhelyen újra a béke honoljon 1

Ha már átfogó projekteket említett, milyen beruházásokkal tenné élhetőbbé Tarjánt, illetve Vásárhelyt?

Az első és a legfontosabb a járdarekonstrukciók végrehajtása. Ezen beruházás az egész városra kiterjedne, mégpedig évente 100-200 millió forint értékben, így aztán öt éven belül az összes létező járda sikeres felújításon esne át. A makói példát követvén, mi magunk is a viacoloros megoldást alkalmazhatnánk. Emellett tehermentesítenénk a Zrínyi utcát, amely a körforgalom miatt rendkívül forgalmassá vált, erre több, kiváló ötlet is született az ott lakóktól. De bővítenénk a Nyugdíjas Lakópark, a Zrínyi utca és a Kása erdő közti szakaszt is, mégpedig olyan lakóházakkal, amelyeket a Vásárhelyen dolgozó orvosok, köztiszteletben álló személyek és a magát a közjót szolgáló emberek kapnának meg. Illetve nagyon fontos, hogy ezen városrészek biztonságosan, gyorsan és jól megközelíthetőek legyenek minden irányból. Úgy a tervek, mind a források biztosítva vannak ehhez a munkához. Kiváló barátom – aki nem utolsósorban az egyik legjobb szakember is ebben a városban –, Mucsi László kertvárosi képviselőjelölt segített a nagyívű programok kidolgozásában. Nem feledkezhetünk meg emellett az árkok tisztításáról, rendben tartásáról sem. A felsoroltak azonban csak töredékei azon lehetőségeknek, amelyek által a Hódmezővásárhelyen megvalósítani kívánt beruházások a modern városok sorába repítenék a települést. A magyar kormány forrásokat biztosít minderre, ám sajnos a jelenlegi városvezetés nem képes és nem is hajlandó élni mindezzel. Ezen kell változtatnunk október 13-át követően.

Mi motiválja és élteti?

Szociálisan mindig is rendkívül érzékeny voltam, ami a személyiségemből, a hitvallásomból és a politikai szerepvállalásomból egyaránt fakad. Az elmúlt harminc évben mindvégig az volt a legfontosabb motivációm, hogy a vásárhelyi emberek komfortosan, egészséges környezetben éljenek. Az éltetett, hogy folyamatos legyen a fejlődés, hogy ebben a városban örömteli legyen az élet, és hogy büszkék lehessünk a szülővárosunkra. Óriási szerencse, hogy mindvégig csodálatos kollégák és szakértők vettek körül, akiknek igen hasonló céljaik voltak, politikán innen és túl. Így aztán azt remélem, hogy az őszi választáson a Fidesz-KDNP és a Szeretem Vásárhelyt színeiben induló képviselőjelöltek lendülete a későbbiek során sem apad, sőt, a választások után még szorosabbra fonódik és erősebbé válik majd az együttműködés annak érdekében, hogy ez a közösség, amelyben élünk újra igazán békés, otthonos, fejlődő hely legyen.

Fotó: Kószó Péter hivatalos közösségi oldala