Szlovák diákokat fogadott a Szent István Általános Iskola

A hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola a Járd végig! Határtalanul program keretében ma harminckilenc határon túli magyar diákot fogadott.

A több mint 1,5 milliárd forintos forrásból megvalósuló programnak köszönhetően 5300 hetedik osztályos határon túli diák és 1700 pedagógus érkezhet Magyarországra 2020 végéig. Az egyik állomás a hódmezővásárhelyi, Walterné Böngyik Terézia által vezetett Szent István Általános Iskola, ahová a mai napon harminckilenc határon túli magyar diák érkezett a Felvidékről.

Az intézmény hetedik osztályos diákjai és az igazgatónő fogadták a tanulókat és kísérő tanáraikat.

Szlovák diákokat fogadott a Szent István Általános Iskola 1

Szlovák diákokat fogadott a Szent István Általános Iskola 2

Walterné Böngyik Terézia örömmel és tisztelettel köszöntötte a Szlovákiából érkező fiatalokat! Beszédében hangsúlyozta: amit egykoron Trianon szétszakított, a mai magyar kormány csodálatosan próbálja újra összeforrasztani egy-egy ilyen programmal, lehetőséggel, amire minden jó érzésű magyar ember büszke kell, hogy legyen. Hiszen magyarnak lenni határon innen s túl is egyaránt jó.

Szlovák diákokat fogadott a Szent István Általános Iskola 3

Ismertette, hogy az intézményben töltött két óra egy közös, csapaépítő és ismerkedésre alkalmas népi játékokkal telik majd, ezt követően a móka az Időspirál Élményközpontban folytatódik, majd várost néznek együtt a nebulók, úgy, hogy a vásárhelyi tanulók vezetik körbe a vendégdiákokat, míg végül egy finom ebédre is sort kerítenek.

Ezt megelőzően azonban levetítették a Szent István Általános Iskoláról készült összefoglaló kisfilmet, és bemutatták azokat az oktatókat is, akik immár kilenc éve részt vesznek a Határtalanul program rendszerinti leszervezésében és levezénylésében.

Szlovák diákokat fogadott a Szent István Általános Iskola 5

Szlovák diákokat fogadott a Szent István Általános Iskola 6

Az igazgatónő azt is elmondta, hogy a következő év áprilisában a hódmezővásárhelyi fiatalok is ellátogatnak majd a határon túlra.

Reményét fejezte ki, hogy az események és maga a program mindenki számára egy meghatározó, kellemes élményt jelent, amely erősíti majd a magyarságtudatot és az összetartozás érzését is.

Szlovák diákokat fogadott a Szent István Általános Iskola 7

Fotó: Gémes Sándor