Mérséklődik az infláció

Csökkentek az üzemanyagárak augusztusban, és az élelmiszerekhez is olcsóbban lehetett hozzájutni az üzletekben, viszont emelkedett a háztartási energia költsége.

Az elemzői várakozásoknál kisebb mértékben, átlagosan 3,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak augusztusban az egy évvel korábbiak­hoz képest, júliushoz viszonyítva pedig 0,1 százalékkal csökkentek – közölte tegnap a Központi Statisztikai Hivatal. Az éves áremelkedés üteme harmadik hónapja csökken, júliusban 3,3 százalékos volt. Elemzők 3,2 százalékot vártak augusztusra. A szezonálisan kiigazított maginfláció az előző havival megegyező 3,7 százalék volt. Az év első nyolc hónapjában 3,4 százalékos volt az infláció a tavalyi azonos időszakhoz képest. Mint arról a távirati iroda beszámolt, éves összehasonlításban az előző havi hat százalékosról 5,6 százalékosra mérséklődött az élelmiszerek áremelkedése. A dohányáruk 12,8, az égetett szeszes italok 8,7 százalékkal drágultak. Az üzemanyagok ára 2,6 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A háztartási energia árának egyszázalékos emelkedését a szén és a tűzifa 7,6, illetve 7,8 százalékos drágulása okozta. A szolgáltatások tarifáinak éves 2,8 százalékos emelkedése megegyezett az előző havival, bár a belföldi üdülések drágulása 4,6 százalékosról 5,5 százalékosra gyorsult. A lakbérek tíz százalékkal magasabbak a tavaly augusztusinál. A tartós fogyasztási cikkek ára 1,4 százalékkal csökkent, a használt autók 7,9 százalékkal, a telefonok 5,3 százalékkal olcsóbbak, az új autók 1,5 százalékkal drágábbak lettek. A ruházati cikkek ára jóval átlag alatt, 1,8 százalékkal emelkedett.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője tegnap közleményben ismertette, hogy az augusztusi infláció alakulásában a kettősség látszik: a belső kereslet felfelé hajtja az inflációt, míg az importált termékeknél alacsonyabb árnyomás látható. A tényleges inflációs folyamatokat legjobban leképező, azaz a változékony élelmiszer-, energia- és hatósági árak nélkül számolt maginfláció 3,7 százalékos volt, vagyis ugyanazon a szinten maradt. Virovácz Péter, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője azt emelte ki, hogy az áremelkedés üteme immár harmadik hónapja lassul, és megközelítette a három százalékot. A piaci várakozásnál mérsékeltebb ütemű infláció az élelmiszerek és az üzemanyagok árának csökkenésére vezethetők vissza. Harmadrészt pedig a dohánytermékek esetében alacsonyabbnak bizonyult a júliusi jövedékiadó-emelés áthúzódó hatása. Hozzátette: a monetáris politika szempontjából az adatok kifejezetten megnyugtatóak, hiszen alátámasztják a jegybank arra vonatkozó várakozását, hogy az infláció fokozatosan mérséklődő pályára kerülhet az idei második fél évben.

Forrás: magyarhirlap.hu