Hatalmas közlekedésfejlesztési programmal állt elő Grezsa István 2

5 év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, felújítaná a nagyállomást, elektromos buszokkal oldaná meg a tömegközlekedést és jelentős járdaépítési programba kezdene.

Múlt héten az Elektromos Roller Programot, szerdán pedig a közlekedésfejlesztési elképzeléseinek további részleteit ismertette Grezsa István.

– A tram-train beruházás miatt most nem a legegyszerűbb a vásárhelyi közlekedés, azonban én azt szeretném elérni, hogy a következő 5 évben Vásárhely a legjobban járható magyarországi város legyen – jelentette ki Grezsa István. Hozzátette, ennek érdekében a kormányhoz fordul és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel már tárgyalt is arról, hogy a 63 milliárd forintos tram-train kormányhatározatot egészítsék ki néhány ponttal.

Hatalmas közlekedésfejlesztési programmal állt elő Grezsa István 1

Ennek részeként Grezsa szorgalmazná, hogy az építkezés nyomvonalán teljes körű, faltól falig történő felújítás legyen, a járdákat és a közműveket is érintve. Emellett javasolja, hogy a helyreállítás azokat a nyomvonal melletti mellékutcákat is érintse, amik tönkrementek a kivitelezés során.

A polgármesterjelölt elmondta, naponta mintegy 20 ezer ember ingázik Vásárhely és Szeged között. Ez a szám jóval több, mint amennyit eddig gondoltak, ezért a tervezett 8 tram-train szerelvény mellé további 4 beszerzését kéri a kormánytól. Emellett azt is szeretné elérni, hogy a nagyállomás épületét kormányzati forrásból teljes mértékben újítsák fel.

Hatalmas közlekedésfejlesztési programmal állt elő Grezsa István

A polgármesterjelölt a nagyállomás melletti egykori szórakozóhelyet romkocsmaként újranyitná, ugyanis jogos a fiatalok észrevétele, hogy a városban nincs elég szórakozási lehetőség. Itt helyi zenekarok léphetnének fel a vásárhelyiek előtt.

– Vásárhely hatalmas területű város, emiatt tömegközlekedést a jelenlegi formában nyereségen nem lehet működtetni. Ezért elektromos buszok kellenek a mostani dieseles járművek helyett – hangsúlyozta a politikus.

Grezsa István azt is ismertette: 5 éven belül minimum 50 kilométernyi, azaz évente legalább 10 kilométernyi utat újítana fel. Ez tartalmazná a Fidesz-frakció által kezdeményezett Járható Vásárhely Programban megújuló utakat, a tram-train utáni helyreállításokat, valamint további elengedhetetlen út- és járdafelújításokat. A külterületi földutak felújítására, karbantartására a jelenlegi összeg kétszeresét fordítaná a város.

Hatalmas közlekedésfejlesztési programmal állt elő Grezsa István 3

– A tram-train nyomvonalán lévő vállalkozásokat kártalanítani kell, mivel most nehezen lehet megközelíteni őket. Ebben is a kormány segítségét kérném – ismertette Grezsa István.

Kissné Végh Ágnes, az egyik Andrássy úti üzlet tulajdonosa is részt vett a sajtótájékoztatón. Mint elmondta, nagyon örül a tram-trainnek, mert nagy lehetőségeket lát benne, de most valóban nehezek az építkezés miatt a mindennapok. Ezért támogatja Grezsa István elképzelését, ami a kártalanításról szól.

A polgármesterjelölt programfüzete csütörtöktől a Facebookon is megtekinthető lesz, valamint a hétvégén minden vásárhelyi háztartáshoz eljut majd.

 

Fotók: Gémes Sándor