A mese fontosságára hívják fel a figyelmet 29-én

Szeptember 29-én, délután kettő órától rendezik meg a Népmese Napját Hódmezővásárhelyen, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

Először 2005-ben tartották meg ezt a napot, melynek célja, A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.

Ehhez a naphoz idén is csatlakozik a Tiszta Szívvel Egyesület, akik a Bessenyei Ferenc Művelődési Központtal karöltve remek programokkal várják a kicsiket és nagyokat egyaránt. Az egyesület elnöke, Lázárné Megyeri Zita elmondta, hogy számukra mese közösségépítő ereje az, ami miatt csatlakoztak ehhez a naphoz. „A mesemondásnak, a meseolvasásnak a családon belül a legfőbb hozadéka, hogy együtt van a család, együtt van a gyermekkel a szülő. Ha csak annyit kapunk a mesétől, hogy minőségi időt töltöttünk a gyerekünkkel, akkor már nagyon sokat tettünk a kölcsönös lelki fejlődésünkért” – mondta el az elnök.

A Tiszta Szívvel Egyesület azt tapasztalta a gyereknap kapcsán is, hogy a gyerekek, a nagyszülők, a szülők együtt voltak kint a programokon. Ezt a hangulatot szeretnék újra elhozni a családoknak. A programokat azért nem a játszóterekre szervezték, mert nem szeretnének ugyan azon a mizérián újra átesni, amin gyereknapkor. „Tartottunk attól, hogy ha mi engedélyt kérünk az önkormányzattól, akkor esetleg egy másik civil szervezet kapja meg, teljesen véletlenül pont azokra a játszóterekre és pont azokra a napokra” – fogalmazott Lázárné Megyeri Zita.

A mese fontosságára hívják fel a figyelmet 29-én 1

A programsorozat végül a BFMK falain belül lesz megtartva. Varga Anikó, a BFMK intézményvezetője elmondta, hogy már tavaly is megszervezték a népmese napját, amit nagy érdeklődés övezett. „Mi is azt valljuk, hogy a gyermekeknek nagyon fontos a meseolvasás. Nagyon örültünk annak, hogy a Tiszta Szívvel Egyesület felkeresett minket, hiszen az intézményünknek nagyon fontos az, hogy a civil szervezetekkel jó kapcsolatot ápoljunk” – nyilatkozta Varga Anikó.

A szeptember 29-re megrendezett programok között szerepelnek bábelőadások, kézműves foglalkozások, bábkészítés, nemezelés, illetve asztaliteniszezni is lehet majd. A nap zárásaként a Bessenyei Színkör előadását lehet megtekinteni.

A mese fontosságára hívják fel a figyelmet 29-én 2