Durvul a migrációs nyomás: több százezren indulhatnak meg Európa felé

Egyre nagyobb a feszültség Szerbia és Horvátország között a migránsok miatt. Belgrád szerint a horvát hatóságok törvénytelenül toloncolják vissza hozzájuk az illegális bevándorlókat, amit Zágráb tagad. Közben a boszniai Bihácson megint egy olyan videó készült, amelyen az látszik, hogy migránsok balhéznak az utcán. És jöhet az utánpótlás is, csütörtökön fenyegette meg az uniót a török elnök, hogy ha nem kap pénzt, egymillió migráns előtt nyitja meg a határokat – hangzott el az M1-en.

Görögországba tartó migránsokat tartóztatott fel a múlt héten a török parti őrség. Eleget téve az Európai Unióval kötött megállapodásnak, a török hatóságok megakadályozták, hogy körülbelül 600 migráns kikössön Leszbosz szigetén,és visszavitték őket Törökországba.

Erdogan egymillió szíriai menekültet telepítene vissza Szíriába

Recep Tayyip Erdogan török elnök egy ankarai rendezvényen azonban most azzal fenyegette meg a nemzetközi közösséget, hogy ez nem maradhat örökre így. Bejelentette: egymillió szíriai menekültet telepítene vissza a Szíria északi részén létrehozandó biztonsági övezetbe, de ha nem kap ehhez megfelelő segítséget az Európai Uniótól, megnyitja az utat a migránsok előtt Európa felé.

„Vagy ez lesz, vagy elnézést, de megnyitjuk a kapukat. Vagy megkapjuk a támogatást, vagy sajnáljuk, de nem tudjuk egyedül viselni ezt a terhet” – mondta a török államfő, emlékeztetve arra, hogy az országban négymillió menekült él.

A balkáni országokon azonban már így is nagy a nyomás a migránsok miatt. Idén
34 ezer illegális bevándorló érkezett Görögországba, a befogadóközpontok megteltek, Athén nem tud mit kezdeni ennyi emberrel. És egyre többen indulnak el innen a balkáni útvonalon, főleg Bosznián és Horvátországon keresztül Nyugat-Európába.

Forrás: hirado.hu
Fotó: Illusztráció