Kiállítással emlékeznek Blaski Mártára Vásárhelyen 4

Szombat délután nyílt meg az Emlékezés Blaski Mártára című tárlat a Hódmezővásárhelyi Művésztelepen. A Príma-díjas restaurátor, festőművész, a Vásárhelyi Őszi Tárlatok rendszeres kiállítója súlyos betegséget követően, életének 73. évében augusztus közepén hunyt el.

Rapcsák Katalin, a Hódmezővásárhelyi Művésztelep vezetője köszöntötte elsőként a megjelenteket, majd néhány Blaski Mártával kapcsolatos személyes élményét is megosztotta az érdeklődőkkel. Ezt követően Matiszlovics Tibor, a művésztelepet fenntartó Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. szolgáltatási igazgatója mondott beszédet, kiemelve: megtiszteltetésnek tartják, hogy egy ilyen kiállítással emlékezhetnek a művésznőre.

Kiállítással emlékeznek Blaski Mártára Vásárhelyen 1

– Blaski Márta 1946-ban Veszprémben született, a Dunántúlról származó művésznő azonban mégis itt az alföldi városban, Vásárhelyen találta meg azt a közeget, amiben igazán alkotni és élni tudott – ismertette Nagy Imre. A művészettörténész hozzátette, Blaski Márta a főiskola elvégzését követően 1976-ban férjével, Kéri László Munkácsy-díjas festőművésszel Szentesre költözött, majd 1984-ben telepedtek le Vásárhelyen, ahol a Kohán György utcai művészkolónia oszlopos tagjaivá váltak.

Kiállítással emlékeznek Blaski Mártára Vásárhelyen 11

Blaski Márta restaurátorként részt vett a Feszty-körkép megújításában, hiszen szakterülete a falfestmény, a vászon- és a fatáblafestmény restaurálás volt. Keze nyomát számos vásárhelyi gyűjteményben található alkotás is dicséri: többek között a városháza dísztermének festményei, de a múzeum műtárgyai közül is jó néhány restaurálását ő végezte. Az egyik legizgalmasabb feladata és kimagasló szakmai munkája Tornyai János és Barcsay Jenő közös vászonra készített kétoldalas, de mindkét oldalán 2-2 művet tartalmazó festménye volt.

Kiállítással emlékeznek Blaski Mártára Vásárhelyen 2

Művészetére markáns, mégis finoman érzékeny világ volt jellemző, melyben a portrék végigkísérték pályafutását a főiskolai évektől kezdődően egészen utolsó munkáiig. Az elmúlt évek őszi tárlatain férjét „végtelenül szeretve”, nyolcas alakban ábrázolt kompozíciókban pasztellkrétával ábrázolta. Munkásságát 2016-ban Csongrád megyei Príma-díjjal ismerték el.

Kiállítással emlékeznek Blaski Mártára Vásárhelyen

A megnyitón Lauer Ágnes zongoraművész és Vágó János kürtművész működött közre.

Kiállítással emlékeznek Blaski Mártára Vásárhelyen 8

A kiállítás – ami Blaski Márta első önálló tárlata – november 25-ig tekinthető meg előzetes egyeztetést követően a Kohán György utca 2. szám alatt.

Kiállítással emlékeznek Blaski Mártára Vásárhelyen 3 Kiállítással emlékeznek Blaski Mártára Vásárhelyen 5 Kiállítással emlékeznek Blaski Mártára Vásárhelyen 6 Kiállítással emlékeznek Blaski Mártára Vásárhelyen 9 Kiállítással emlékeznek Blaski Mártára Vásárhelyen 10 Kiállítással emlékeznek Blaski Mártára Vásárhelyen 7