Migránsok csaptak össze Boszniában, a rendőrökre is rátámadtak

Könnygázzal oszlatta szét a görög rendőrség a Leszbosz szigetén található móriai migránstáborban azt a tüntetést, amely során az ott tartózkodó, kísérő nélkül érkező – saját bevallásuk alapján – kiskorúak tiltakoztak a rossznak vélt életkörülményeik ellen, és követelték elszállításukat.

Az állítólagos kiskorúak további mintegy 700 migránssal együtt az elmúlt napokban érkeztek Görögországba, de egyelőre nem vették nyilvántartásba őket, és emiatt nem tudtak kérelmet benyújtani menedékjog iránt.

Kiriákosz Micotákisz konzervatív görög miniszterelnök a múlt héten ígéretet tett arra, hogy ismét egyesítenek 116, jelenleg a szigeteken tartózkodó, kísérő nélkül érkező – saját bevallásuk alapján – kiskorút családtagjaikkal azokban az országokban, amelyekkel már sikerült megállapodásra jutni. Ezenfelül további 250 gyereket szállítanak át a szárazföldön található befogadóközpontokba.

Szerdán a móriai migránstáborban tüntetők azt követelték, hogy őket is szállítsák a görög fővárosba. Eddig közel 1500, sebezhető csoportba tartozónak vélt embert szállították át Móriából egy észak-görögországi táborba Micotákisz azon új tervének részeként, amelynek célja az Égei-tengeren található, túlzsúfolt táborok tehermentesítése.

Az érkezések számának növekedése arra késztette a görög kormányt, hogy felgyorsítsa annak a tervnek a megvalósítását, amelynek célja egyrészt a táborok helyzetének javítása, másrészt viszont a kitoloncolások számának növelése.

Forrás: 888.hu
Fotó: illusztráció