88 ezerrel több gyerek született a kormány családtámogatási rendszerének köszönhetően

88 ezerrel kevesebb gyermek született volna meg, ha nem indítja el 2010-ben a második Orbán-kormány családbarát intézkedéseinek sorozatát – közölte Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke a kepmas.hu-nak adott interjújában a Várkert Bazárban csütörtökön és pénteken megrendezett III. Budapesti Demográfiai Csúcs előtt.

Fűrész Tünde emlékeztetett rá, hogy a Ratkó-korszak után, nagyjából 1960-tól a hazai demográfiai helyzet megfordult: tömegessé váltak az abortuszok, és a fogamzásgátlás széleskörű elterjedése miatt jelentősen csökkent a gyermekvállalás. 1962-re eljutottunk oda, hogy Magyarországon volt a legalacsonyabb a teljes termékenységi arányszám a Földön, amely aztán csak 1974 és 1978 között, a Ratkó-unokák megszületésével érte el újra a kettes értéket. „A negatív fordulat 1981-ben történt, ekkortól a halálozások száma minden évben meghaladja a születések számát” –  fűzte hozzá.

A Kopp Mária Intézet elnökének elmondása alapján, mostanság divat lett szembeállítani a családokat a környezetvédelemmel, a gyermekvállalást a „zöld” szemlélettel. Azonban a magyar fiatalok többsége házasságban szeretne élni, és kettő vagy több gyermek megszületését tartják ideálisnak. A mi célunk, hogy megszülethessenek ezek a vágyott gyermekek – nyomatékosította álláspontját.

Fűrész Tünde felhívta rá a figyelmet, hogy a kutatások szerint a magyarok családszeretők, azonban a gyermekvállalási terveik különböző okok miatt nem valósulnak meg. Az ugyanakkor látszik, hogy az elmúlt évek intézkedései meg tudták szólítani a családokat, hiszen a gyermekvállalási kedvet mutató termékenységi arányszám, amely 2011-ben 1,23 volt, mára 1,49-re nőtt – emelte ki.

A születések száma kapcsán fontos azt tudni, hogy a gyermekvállalási kedv növekedésével párhuzamosan folyamatosan csökkent a szülőképes korú nők száma. Ha ezzel a negatív adottsággal nem kellene számolnunk, akkor évről évre dinamikusan nőne a születések száma is – mondta.