Több mint négyezer fészektartóval várja az E.ON a gólyákat

A Békés és Csongrád megyei tájakon összesen mintegy 850 fióka nevelkedett fel – számol be a sokszinuvidek.24.hu.

Az időjárás nem kedvezett ugyan a Körös-Maros Nemzeti Park területén fészkelő fehér gólyáknak, ennek ellenére sikeres költési szezont zártak. A Békés és Csongrád megyei tájakon összesen mintegy 850 fióka nevelkedett fel, melyek az idős madarakkal együtt nemrég elindultak hosszú útjukra, afrikai telelőhelyükre.

A Boszporusznál van a Kelet-Európából érkező madarak fő gyülekezőhelye, itt gyűjtenek erőt útjuk folytatásához.

Békés megyében 262 fehér gólya rakott fészket, 82 százalékuk sikeresen költött, összesen 569 fiókát neveltek fel. A fészkenkénti átlagos fiókaszám 2,6 – olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park weboldalán.

A Kígyósi-puszta környékén költött a legtöbb, összesen 99 gólyapár. A sikeres költések aránya is itt a legmagasabb, 84 százalék. A 83 sikeresen költő pár összesen 215 fiókát reptetett. Augusztus 20-ig az összes gólya elvonult, már csak ritkán bukkan fel egy-egy magányos példány – közölték.

Mint az összesítésből kiderül, a Dévaványai-Ecsegi puszták részterülethez tartozó hat településen összesen 69 gólyapár költött, a Kis Sárréten a korábbi évekhez hasonlóan alakult az állomány, míg a Kardoskúti Fehértó részterület térségében, Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Székkutason összesen mintegy 40 pár gólya költött.

A Maros-ártér részterületen, Makó térségében az utóbbi 20 évben 37 és 69 pár között váltakozott az állomány. Idén 52 pár költött, tehát átlagos volt szaporulat tekintetében az év.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban fészkelő fehér gólyák már úton vannak telelőhelyükre. Bízunk benne, hogy tavasszal valamennyien visszatérnek hozzánk – írta a nemzeti park.

Forrás: sokszinuvidek.24.hu
Fotó: Illusztráció