Grezsa István: minden hódmezővásárhelyi polgármestere szeretnék lenni! 13

Grezsa István önálló jelöltként indul a hódmezővásárhelyi polgármester-választáson. Betemetné az elmúlt másfél év lövészárkait és újra fejlődési pályára állítaná a várost. Családját a napokban súlyos rágalmakkal illették, de ő ragaszkodik a pozitív kampányhoz. A Délmagyarország készített vele interjút.

– Miért döntött úgy, hogy elindul a választáson?

– Az elmúlt másfél év okozta károk sarkalltak erre. Magunk mögött kell hagynunk a megosztó politizálást, amely mára kettészakította a várost. Tudtam előre, hogy aki középen áll, az mindkét oldalról kaphat bírálatokat és ütéseket, de ezt vállalnom kellett. Az évtizedek alatt sokat adott nekem ez a város, szeretném most viszonozni.

– Mit jelent az, hogy Ön önálló polgármester-jelölt? Mennyiben más, mintha függetlenként indulna?

– A szavazólapon függetlenként tüntetnek fel, mert a választási jog ezt a kifejezést ismeri. Szuverén, autonóm egyéniség vagyok, aki önálló döntéseket hoz. 30 év után is ugyanott állok, ahol a rendszerváltozás előtt, amikor az MDF alapító tagjaként kezdtem a közélettel foglalkozni. A nyugodt erőben hiszek ma is, nem pedig a nyugtalanságban és az erőszakoskodásban.

– Politikai ellenfelei szerint Ön nem önálló, nem is független, hanem Lázár János bábja és a Fidesz jelöltje.

– Aki egy kicsit is ismer, tudja, hogy nem voltam és nem is leszek a bábja senkinek. Azt teszem, amit mondok, és azt mondom, amit gondolok. Ezt Lázár János képviselő úr is jól tudja, talán épp ezért tiszteljük egymást. A jelenlegi polgármester arra törekszik, hogy az októberi választást is polgárháborúvá tegye, ahol mindenki a város ellen van, aki nincs vele. Pedig Vásárhely egy és oszthatatlan, több köt össze minket, mint ami elválaszt. Akármilyen címkézéssel igyekeznek eltéríteni ettől, én makacsul kitartok az üzenetem mellett. Kibékíteni kell a vásárhelyieket, nem egymás ellen uszítani.

– A napokban a 28 éve halott édesapja állítólagos ügynökmúltjáról és egy ugyancsak állítólagos házasságon kívüli gyermekről olvashatott pletykákat az internet népe. Hogy élte meg ezt a Grezsa család?

– Nagyon nehezen, hiszen igaztalan, méltánytalan támadások voltak. Mindez kísérlet volt arra, hogy engem is belerángassanak a másfél éve folyó csatározásba. Nem veszem fel a kesztyűt, makacsul ragaszkodom ahhoz, hogy akkor sem folytatok negatív kampányt, ha az ellenfeleim támadnak.

– Feljelenti becsületsértésért, rágalmazásért a polgármestert?

– Keresztény ember lévén, megbocsátottam. Abban bízom, hogy a jog eszközéhez nem kell majd nyúlnom.

– Lesz saját képviselő-jelölti gárdája?

– Mindenkivel együtt tudok dolgozni, aki egyesíteni, nem pedig megosztani akarja a várost. Az értékrendem alapján nem titok, hogy a Szeretem Vásárhelyt Egyesület és a Fidesz közös listája áll hozzám a legközelebb. Sok köztük az új ember, ráadásul a jelöltek fele nő, márpedig Vásárhelynek most nagy szüksége van a nők bölcsességére.

– A vásárhelyi emberekben is erős igény él a békekötésre?

– Több száz emberrel találkoztam, két dolog zavar mindenkit: az egyik a békétlenség, a másik az, hogy leállt a város fejlődése. A munkahelyteremtő tőke elkerül minket, a fiatalok máshol tervezik a jövőt, nem épül semmi, amit nem Almási polgármester úr idejében vagy még korábban alapoztak meg. A fejlődést azonban újra be lehet indítani, csak végre együtt és nem egymás ellen kell küzdenünk.

Forrás: Délmagyarország/Delmagyar.hu