Ahhoz, hogy elfogadjanak bennünket, mutatni kell valamit magunkból

Az ember hosszú távon nem tud ellentmondani az alapértékeinek – ismertette Grezsa Ferenc kedden. A pszichiáter, egyetemi tanszékvezető a „Híd a jövőbe – Személyközpontúság a kommunikációban” című előadással zárta a vásárhelyi szabadegyetemet.

– Minden embernek az alapvető szükségleteihez tartozik, hogy elfogadja és elismerje a környezete. Ehhez viszont meg kell mutatkozni. Vannak olyanok, akik a tapasztalataik vagy a félelmeik miatt ezt nem teszik meg, ezért hozzájuk nem úgy viszonyulnak az emberek, nem fogadják el őket – mondta Grezsa Ferenc.

Ahhoz, hogy elfogadjanak bennünket, mutatni kell valamit magunkból 7

A pszichiáter többek között azt a feladatot adta a hallgatóságnak, hogy egy mondatban határozzák meg, mi az ember. Mint kiderült, ez korántsem egyszerű, és mindenki az alapján írja körül ezt a fogalmat, amilyen a kapcsolata a környezetével. Ha valaki például csodálatosnak jellemzi őket, akkor ő maga csodát lát egy vagy több személyben.

– Mindenkinek van egy képe magáról a világlátása, illetve az érzelmei és az értékei alapján. Ez egyedi, és mindenki tudja, hogy nincs még egy olyan ember, mint ő. Ez a személyiségünk alapja – ismertette Grezsa Ferenc. Hozzátette, ehhez tartozik az én-ideál, ami pedig az, amilyenek szeretnénk lenni. Akkor vagyunk harmonikusak, ha a kettő közel van egymáshoz és akkor vagyunk hitelesek, ha megnyilvánulásaink összhangban vannak az énképünkkel.

Ahhoz, hogy elfogadjanak bennünket, mutatni kell valamit magunkból 8

Szorongás akkor alakul ki bennünk, ha nem azt az életet éljük, amit szeretnénk. Ha valakinek folyamatosan úgy telnek a mindennapjai, hogy az alapértékeinek ellentmond, akkor feszült lesz. Hosszú távon ugyanis nem tudunk önmagunkkal szembe menni.

Hitelesek pedig akkor lehetünk, ha magunk is hiteles emberekkel kerülünk kapcsolatba, valamint elfogadunk másokat feltétel nélkül és meglátjuk a cselekvés mögött az embert. – Ez hiányzik most Vásárhelyen, ugyanis kézzel tapintható a feszültség és a gyűlölködés. Ez a kevés empátiát mutatja – hívta fel a figyelmet a szakember.

Ahhoz, hogy elfogadjanak bennünket, mutatni kell valamit magunkból 1

Ezzel véget ért a hatrészes „Értsünk szót! – Kommunikáció és kapcsolatok” szabadegyetem. Azok, akik legalább négy alkalmon részt vettek, szeptember 16-án, 18 órakor tanúsítványt vehetnek át a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

Grezsa Ferenc elmondta, 27-en voltak azok, akik már a hatodik előadás előtt megjelentek ennyiszer, illetve 13-an voltak azok, akik a mostani előadással teljesíthették a szükséges részvételt. Ez azt jelenti, hogy van igény az efféle programokra, ezért elképzelhető, hogy a jövőben egy hasonló témákkal foglalkozó klubot indítanak a városban.

Ahhoz, hogy elfogadjanak bennünket, mutatni kell valamit magunkból 2 Ahhoz, hogy elfogadjanak bennünket, mutatni kell valamit magunkból 3 Ahhoz, hogy elfogadjanak bennünket, mutatni kell valamit magunkból 5 Ahhoz, hogy elfogadjanak bennünket, mutatni kell valamit magunkból 6