Reakció és cáfolat: Kovács Pál válasza Márki-Zay kijelentéseire

Kovács Pál, a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Nonprofit Zrt. (Hódmenza, városüzemeltető, köztisztasági kft.) vezetője nyilatkozatban reagált Márki-Zay Péter közgyűlésben tett kijelentéseire és megjegyzéseire – írja a Vásárhely24.

Íme a legfontosabbak:

… engedje meg, hogy segítő pontosítást tegyek a következő megjegyzéseihez.

Márki-Zay Péter: „Idén több pénzt adtunk a HMSZ Zrt.-nek, mint tavaly egész évben, vagy mint tavaly előtt egész évben.”

“Társaságunk 2019. évben a mai napig 684.657.655,-Ft-ot kapott üzemeltetési célzattal (br. 481.688.532,-Ft szolgáltatási díj, 38.406.123,-Ft hiteltörlesztés, 84.563.000 tőkepótlás, 80.000.000,-Ft kölcsön). Társaságunk 2018-ban 691.539.591,-Ft-ot kapott üzemeltetési célzattal (br. 585.569.165,-Ft szolgáltatási díj, 50.000.000,-Ft támogatás, 55.970.426,-Ft hiteltörlesztés). Társaságunk 2017-ben 822.788.045,-Ft-ot kapott üzemeltetési célzattal (591.520.589,-Ft szolgáltatási díj, 50.000.000 támogatás, 57.454.456,-Ft hiteltörlesztés, 28.813.000,-Ft tőkepótlás, 95.000.000,-Ft kölcsön), továbbá 230.889.992,-Ft-ot egyéb fejlesztési forrásra (bemelegítő medence, Kálvin téri épület). Esetleges pontatlanság esetén elnézést kérek.”

Márki-Zay Péter:  „Időről időre mindig újabb problémák és igények merülnek fel”.

“Nem merült fel újabb igényünk, újabb probléma mindig az önkormányzati teljesíthetőség kapcsán merült fel. Nem kaptuk meg a forrást, mert nem volt előkészítve a költségvetési rendelet módosítása. Ezt követően is csupán 112 MFt-ra került átadásra. A fennmaradó tétel átadása is húzódott, majd összegszerűségében lecsökkent. Ugyanakkor megértéssel kell lennünk, hiszen az Önkormányzatnak számos egyéb gazdálkodási feladatának is eleget kell tennie a szűkös források adta kereteken belül. Ezért is köszönöm ismételten meg az Önkormányzat támogató hozzánk állását.”

Márki-Zay Péter: „Lehetőségeket bővítettük, minden kérésüknek megfeleltünk, minden forrást biztosítottunk nekik” „Ezért van az, hogy automataként működünk a HMSZ számára” „Mindig kérik a pénzt és mi adjuk a pénzt számolatlanul” „Mindent fizetünk (parkgondozás)” „Falhoz vagyunk állítva” „Kevesebből jobb minőségben fogjuk megcsinálni”

“– átvettük az önkormányzattól számos gépjármű teljes költségviselését márciustól,

– a belvízvédelemre, a lakóparkba saját forrásból pótoltuk a közmunkáshiányt,

– a belvízvédelem teljes költségviselése átkerült társaságunkhoz,

– kiegészítő juttatásokat biztosítottunk önkormányzati kérésre számos közmunkásnak,

– önkormányzati kérésre felvettük állományunkba az önkormányzati ingatlankarbantartókat,

– alvállalkozói szerződést kötöttünk kátyúzásra,

– júniusi kérésre mi szerezzük be az aszfaltot is,

– GPS beszerzés költségoldalát kérésre átvállaltuk,

– saját forrásból és ötletből seprűgép beszerzést hajtottunk végre stb.

A fenti többletfeladatok a korábbiakhoz képest plusz feladatok, kalkulált, önkormányzatra át nem hárítható éves többletköltség eléri a 40-50 MFt-ot!

Közétkeztetés. 1 év alatt pontosan 10%-os áremelkedés következett be a cégünknél is, mint mindenhol. Ebből önkormányzatot 20 MFt nyersanyag költségtöbblet érintette! Volt díjemelés az üzleti terv szerinti kérésnek megfelelően? Nem. 10 év alatt két alkalommal volt díjemelés….

Hulladékgazdálkodás. A rezsitörvény eredményeként fix díjat fizetnek a lakosok már hat esztendeje. A vásárhelyi lakosság a spéci kialakított rendszernek köszönhetően 2004. évi díjszabáshoz hasonló díjat fizetnek, azaz a vásárhelyiek évente 210 MFt-tal fizetnek kevesebb szemétdíjat, mint 2013-ban! …

Üzemeltetés. A fűvágásért fizet az önkormányzat, konkrétan nettó 7 Ft/m2 díjat. A neten nem találtam ilyen olcsó szolgáltatást (általános 8-30 Ft/m2), egyértelműen az önköltségi szint alatt dolgoznak a fiúk. A kátyúzással kapcsolatban szintén megjegyzem, az alvállalkozóink többért dolgoznak nekünk, mint amennyit fővállalkozóként ugyanezért a munkaért cégünk kap az önkormányzattól. Ez is tehát veszteséges szolgáltatás.

Sport. Köszönjük a korrekt finanszírozását az Önkormányzatnak, de kérem emlékezzenek, hogy a múlt évben a közgyűlés egyöntetű döntésének megfelelően kb. 40 MFt árbevételtől esett el cégünk a sportegyesületek ingatlanhasználatának ingyenessé tétele révén. A támogatási szaldóba ez is beletartozik! továbbá érdemes megjegyezni, hogy cégünk minden esetben teljesíti a kötelező béremelést, ez éves szinten kb. 80 MFt költségtöbbletet jelent!…”

Tisztelt Polgármester Úr!

Hiszem, hogy mindenkor megkaptam Öntől és megadtam Önnek a tiszteletet, mert álláspontom szerint ez így helyes. Mindazonáltal a különböző helyekről tapasztalt negatív megjegyzéseket akár magam akár a társasággal szemben elfogadni nem áll módomban, bármelyik oldalról jöjjön is az. A hatékonyság érdekében igyekszünk mindent megtenni a közgyűlés által biztosított keretek között, melynek tanúbizonysága akár a menza kontrolling működtetése, akár a helyi hulladék elhelyezés, akár a gps beszerzés, a seprűgép beszerzés, a hulladékos pályázat eredményes irányítása stb. Mindez a társaságunk nélkül nem lenne, hiszen ezen döntések alapvetően HMSZ kompetenciába tartoznak. Társaságunk továbbra is mindenben segíteni kívánja az önkormányzatot, és elvárja mindezt kölcsönösségi alapon. A kritikákat elfogadjuk, számos alkalommal jogos is, azonban tisztelettel kérem, hogy a velünk kapcsolatos tényközlés során előzetes adatellenőrzésre szorítkozzanak. Megértő hozzáállását ismételten köszönöm Polgármester Úrnak!

Hódmezővásárhely, 2019. 08. 27. Kovács Pál

Forrás: vasarhely24.com