Márki-Zay Péter

A nyilvános, nyílt fórumnak meghirdetett MMM-rendezvényen az elnök és Kossuth-körös társai olyannyira berezeltek a sajtó megjelenésétől, hogy még a fotózást is megtiltották.

Egyre nagyobb titokban, de gőzerővel folytatja országos kampányát, országjáró körútját Márki-Zay Péter. Az összeomlóban lévő Mindenki Magyarországa Mozgalom – megírtuk: Kaltenbach Jenő volt ombudsman csalódott távozásával az alapító tagok több mint fele kilépett vagy inaktívvá vált – elnöke Vásárhely ügyeinek intézése helyett gyakorlatilag az ország összes településén feltűnik, beleüti az orrát az ellenzéki összefogásba, és akár kéretlenül is útmutatást ad az ellenzéki pártoknak, hogyan készüljenek az október 13-i önkormányzati választásra. Rendszeresen kinyilatkoztatásokat tesz arról is, hol kit tart hiteles ellenzéki jelöltnek.

A Márki-Zay-turné hétfőn a bukott MSZP-s miniszterelnök-jelölt, Botka László városában, Szegeden folytatódott. A vásárhelyi polgármester az eseményt természetesen annak rendje és módja szerint igyekezett elrejteni helyi hívei elől, ezzel együtt viszonylag könnyen kideríthető, hogy továbbra is sűrűn utazgat, gyakran van távol városától nagypolitikai ügyekben.

A szavakban nyilvánosságot és átláthatóságot hirdető Márki-Zay és MMM egyébként az interneten elérhető meghívó alapján „nagy szeretettel és tisztelettel minden érdeklődőt” várt a szegedi találkozóra, ám azonnal berezeltek, amint a média is tiszteletét tette a helyszínen.

Márki-Zay és mintegy tízfős közönsége legott kapkodva és idegesen meg is tiltotta még a fényképfelvételek készítését is, arra hivatkozva, hogy a közösségi médiában is hirdetett esemény hirtelen „zárt körű” lett…

Márki-Zay Szeged

Így aztán sajnos nem tudunk beszámolni olvasóinknak róla, Márki-Zay éppen milyen víziót vázolt föl Szegeden az Orbán-kormány megbuktatásáról. Sem arról, hogyan vélekedik egykori fő politikai támasza, az általa korábban „lecsekkolt” Botka László körüli szivárványos összefogás egyre nyilvánvalóbb repedezéséről (legutóbb épp Botka-kihívó polgármesterjelöltnek jelentkezett be Lauer István szocialista városatya). De azt sem tudjuk megírni, mit gondol róla, hogy legújabb szövetségese, Gyurcsány Ferenc és pártja leplezetlenül megzsarolta a képviselőjelölti helyek elosztásakor Botkát, akinek több megbízható, régi motoros elvtársa kezét is el kellett engednie, nem kis felháborodást okozva a szegedi balliberális blokkban…

Márki-Zay egyébként vasárnapi élő bejelentkezésében is rendkívül sokat foglakozott az országos politikával, az önkormányzati választási kampány országos ügyeivel, fejleményeivel. Kiderült például, múlt héten Szekszárdon is tárgyalt az ellenzéki összefogásról (mások mellett unokatestvérével, az MMM elnökségét elhagyó Hadházy Ákossal). Úgy fogalmazott: áttekintették, „hogy áll az ország helyzete”, mert „mindannyian most természetesen azért dolgozunk és szurkolunk, hogy minden városban hiteles ellenzéki politikusok tudják a város érdekeit képviselni”. Arról is szólt, hogy az országos politikában továbbra is csak a teljes összefogás lehet működőképes a Fidesszel szemben, ezért is próbálja meg a kormánypárt szerinte „rávenni, megvenni, zsarolni” az ellenzékieket, hogy „szétrobbantsa” az együttműködést.

Márki-Zay arra is kitért, akadnak olyan települések, ahol nincs meg a teljes ellenzéki egység, és több rivális indulna, de felajánlotta, ő „szívesen beszél a szereplőkkel”, hogy fogjanak össze. Példaként említette Békéscsabát és Debrecent.