Szemét

Újabb döbbenetes bénázásra vagy elképesztő felelőtlenségre derült fény a szakértelmet hirdető Márki-Zay-féle önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatal részéről. A városvezető most már kénytelen-kelletlen elismeri, már márciusban kapott tájékoztatást az olasz szemét Vásárhelyre szállításáról. Vajon miért nem informálta erről a lakosságot? És ha nem értett egyet a hulladékbiznisszel, miért nem tett ellene semmit?

Kovács Pálnál – érthető módon – betelt a pohár. A HMSZ Zrt. pénzügyi és szolgáltatási igazgatója megelégelte, hogy a polgármesterhez köthető álcivil, rokoni-családi lakájmédiában szorgos kezek az ő felelősségét (felelőtlenségét) körvonalazzák a Vásárhelyre érkező sok ezer tonna külföldi szemét kapcsán.

A „sztori” eredője, hogy Márki-Zay hetek óta sikertelenül igyekszik magyarázni a bizonyítványát, miért nem tájékoztatta a szemétbotrány júliusi kirobbanása előtt a lakosságot arról, hogy – a hulladéklerakó története során első alkalommal – nemzetközi, pontosabban olasz hulladék érkezik a város közigazgatási területére. Miközben igazolható módon, névre szóló tájékoztatást kapott erről az FCC Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft.-től már március végén. A polgármester azzal igyekszik magáról lerázni a balhét, hogy állítja: az ominózus levelet Kovács Pálra szignálták ki.

Csakhogy Kovács Pál álláspontját is megismerve ezúttal is más a leányzó fekvése! Újabb döbbenetes bénázásra vagy elképesztő felelőtlenségre derült ugyanis fény a szakértelmet hirdető Márki-Zay-féle önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatal részéről.

És e ponton szögezzük le: Márki-Zay mint polgármester nem háríthatja másra a felelősséget, akár tudott az olasz szemét beszállításáról (már március-áprilisban), akár nem (mert – például mozgalomépítő országos haknikörútja miatt – nem volt ideje és érkezése elolvasni/meghallgatni az erről szóló tájékoztatást)…

A közösségi médiában megjelent nyilatkozatában Kovács Pál nehezményezi, a Márki-Zay-lakájmédiában megjelent állítások „alkalmasak arra, hogy személyemet illetőn alaposan feltételezhető legyen, miszerint én az önkormányzat képviseletében tudtam az olasz szemétimportról, ezen információt Polgármester Úr elől elhallgattam, ugyanakkor ezzel egyidejűleg egyes politikai oldalt ezen ügy részleteiről esetleg magam tájékoztattam”. Ezzel kapcsolatban határozottan leszögezi: „önkormányzati képviseleti joggal nem rendelkezem, igen, tudtam a szemétimportról, nem hallgattam el Polgármester Úr elől információkat, nem tájékoztattam más politikai oldalt a szemétimportról”.

Kovács Pál levele

Levelében arra is kitér, bár a maga részéről nem merült fel szakmai, gazdasági aggálya „az ipari szelektív hulladék válogatás utáni maradékhulladékának importját illetően”, ugyanakkor viszont „a helyi politikusok részéről megfogalmazott szemétimport-aggály a lakossági megnyilvánulások alapján megalapozott, melyet el kell fogadnia minden jogalkalmazónak, többek között az FCC-nek is”. Azt is leszögezi, a szemétimport körülményeinek teljes ismerete jogos igény minden oldalról – erre azért van szükség, mert sem az FCC, sem az önkormányzat jelenleg nem mutat hajlandóságot az olasz hulladék beszállítására vonatkozó szerződések nyilvánosságra hozására.

A legérdekesebb mégis az, hogy Kovács Pál világossá teszi, súlyos csúsztatáson alapul Márki-Zay kommunikációja, miszerint az FCC által az olasz szemétbizniszről írt, személyesen a polgármesternek címzett március végi tájékoztató levelet azért nem olvasta, mert az Kovács Pálnak lett kiszignálva, hozzá került. A valóság azonban egyrészt teljesen más, másrészt tökéletesen megvilágítja a Márki-Zay által vezetett önkormányzat, valamint a jegyző által felügyelt hivatal működését. Kiderült ugyanis, a vonatkozó elektronikus levél csaknem 50 nappal később jutott el Kovácshoz!!!

„A sajtóban közzétett, a Polgármester Úrhoz címzett, 2019. március 27-én megküldött FCC tájékoztató e-mail-t a polgármesteri kabinet munkatársa tájékoztatásul, megjegyzés nélkül 2019. május 14-én(!!! – kiemelés tőlünk) küldte meg részemre. Nem vagyok a hivatal köztisztviselője, azaz nem szoktam kiszignált iratokat kapni. Írásos, aláírt megkeresés szokott hozzám érkezni, amennyiben a hivatal részemről intézkedést kér. Ilyen irat nem érkezett. Az ismert e-mail a hivatalba történő megérkezését követően tehát 48 nappal később került továbbításra részemre bármilyen megjegyzés nélkül, tájékoztatásul” – foglalta össze az igazgató.

Kovács Pál levele

Hogy miért állt egyébként ez az e-mail közel 50 napig a polgármester postafiókjában, 50 nap miért nem volt elég Márki-Zaynak arra, hogy elolvassa (már ha nem olvasta…), egyáltalán: miért nem küldték el addig Kovács Pálnak, az rejtély. (Mint már rámutattunk, az időtájt egyébként az országjáró körúton lévő polgármester javarészt saját mozgalmának országos, az EP-választást és az önkormányzati választást érintő kampányával foglalatoskodott.)

Emlékezetes, ezt a március végi tájékoztató levelet igazolható módon megkapta Márki-Zay Péter, ahogyan rajta kívül az FCC-ben 38 százalékos tulajdonos önkormányzati cég, a HVSZ Zrt. igazgatóságának elnöke, Rapcsák András is. Amíg tehát a Márki-Zaynak az olasz szemét importjáról szóló FCC-s tájékoztató levél – akár olvasva, akár olvasatlanul – az önkormányzat és a hivatal virtuális világában keringett, Kovács Pálhoz más típusú tájékoztatás azért eljutott. Mint írja, az FCC április 10-i taggyűlésén – ahol a kisebbségi tulajdonos HVSZ Zrt.-t képviselte – szóbeli tájékoztatást kapott az olasz szemétimportról írásbeli kiegészítő anyag biztosítása nélkül. A taggyűlési meghívót ugyanakkor március 27-i dátummal a polgármester is megkapta! Valamint június hónapban az FCC részéről Gorincsek Gyula country manager személyes önkormányzati egyeztetés során(!!!) is jelezte a válogatási hulladék importjának szándékát – így Kovács Pál.

Aki tehát

semmit, de semmit sem hallgatott el a polgármester elől. Márki-Zay eközben hónapokon keresztül sem nem emelt kifogást a szemétbiznisz ellen, sem nem tájékoztatta a vásárhelyi lakosokat arról, hogy több ezer tonna, ismeretlen összetételű olasz hulladék érkezik a város közigazgatási területére.

Rapcsák András, a HVSZ Zrt. igazgatóságának elnöke is többször kifejtette: a polgármester írásos tájékoztatást kapott az olasz hulladékimportról. Arra is rámutatott, „a polgármester a HVSZ Zrt. információi alapján, illetve a médiában megjelent nyilatkozataiban is azt a benyomást erősítette, hogy személyes tárgyalásokat folytat az FCC cégcsoporttal, annak a várossal kapcsolatos ügyleteiről és terveiről közvetlen és közvetett tájékoztatást kap”.

Lázár János országgyűlési képviselő pedig a napokban úgy fogalmazott, akár – a nyilvánvalóan névre szóló tájékoztatók ellenére – nem tudott az olasz szemétbizniszről a polgármester, akár tudott róla, de hozzájárult vagy csendben eltűri, miközben elhallgatta a vásárhelyiek elől, mindenféleképpen kiderült: alkalmatlan a város vezetésére. A honatya vérlázítónak tartja Márki-Zay szemétbotrányát, azt, hogy a polgármester lényegében nemzetközi szemétlerakót csinált Vásárhelyből. Leszögezte: súlyos korrupció, hogy busás haszonért eladták a vásárhelyiek jövőjét, veszélyeztetik az itt élők egészségét.

– Eladni a város szabad hulladéklerakó kapacitását, veszélyeztetni az emberek egészségét, külföldi szemetet befogadni Hódmezővásárhelyre: óriási bűn, és valakinek óriási üzlet. Ez az igazi korrupció! Derüljön ki, kik és mennyiért adták el Vásárhely jövőjét! – sürgette.

Illusztráció: pixabay.com