Kaltenbach Jenő

Amit az ember nem tud jó szívvel vállalni, azt nem kell erőltetni – magyarázza egy friss interjúban a korábbi ombudsman, miért távozik Márki-Zay Péter mozgalmából. Véleménye szerint súlyos hitelességi és vezetési válsággal küzd az MMM, melyből a vásárhelyi polgármester egyértelműen pártot akar szervezni, amit ő értelmetlennek tart.

A totális összeomlás felé halad a Mindenki Magyarországa Mozgalom! A folyamat hátterében az állhat, hogy egyre több meghatározó közéleti szereplő bizalma ingott meg Márki-Zay Péter elnökben, akire korábban a budapesti balliberális értelmiség is hajlamos volt egyfajta új ellenzéki Messiásként tekinteni. A várakozások azonban korántsem igazolódtak be, avagy – miként Rónai Egon, az ATV szerkesztő-műsorvezetője is utalt rá a közösségi médiában – nagyon úgy tűnik: vége az „illúzióknak”…

A napokban megírtuk: Kaltenbach Jenő is elhagyja az MMM süllyedő hajóját, követve Márki-Zay unokatestvérét, Hadházy Ákost, valamint az ugyancsak ex-LMP-s Ábrahám Júliát. Az ismert jogtudós – aki 1995 és 2007 között töltötte be a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa tisztségét – kijelentette: visszaadja valamennyi tisztségét az MMM-ben. Mint mondta: rendkívül csalódott, hogy így végződött, mert nagy reményeket fűzött Márki-Zay mozgalmához, de mára belátta, az MMM működése vállalhatatlan, értelmetlen és céltalan. Jelezte, az alapító tagok több mint fele inaktívvá vált vagy formálisan is kilépett a mozgalomból.

Kaltenbach a hétvégén a Hírklikk portálnak adott interjúban elemezte tovább az MMM súlyos válságát, identitászavarát. A balliberális jogtudós úgy fogalmaz, véleménye szerint miután megvalósult az ellenzék egysége, az MMM mint katalizátor lényegében beteljesítette küldetését.

„Nem marad más hátra, minthogy maga a szervezet is ‘visszalépjen’, vagy esetleg párttá alakuljon. Utóbb lépésnek én nem igazán látom értelmét, hiszen az éppen az áhított egységet rombolná, azaz az MMM saját korábbi önmagával kerülne ellentmondásba” – fejtegette.

Hozzáfűzte viszont, Márki-Zay és belső klikkje meglátása szerint éppen hogy a párttá alakulás felé tolná az MMM-et.

„Az elnök körül kialakult egy ‘holdudvar’, amelynek ifjú titánjai éppen ebbe az irányba lökik a mozgalmat, ráadásul, nekem legalábbis az volt a benyomásom, hogy amolyan hierarchikus mentalitású ‘alternatív Fidesz’ lebeg a szemük előtt, mert szerintük csak így lehet megverni a Fideszt. Erre mondtam, hogy akkor minek? A Fideszből egy is sok. Ebben a vitában az elnök a holdudvar mellé állt, így aligha támadt más tisztességes út, mint a korábban távozókhoz hasonlóan visszavonulni. Amit az ember nem tud jó szívvel vállalni, azt nem kell erőltetni” – rántotta le a leplet Kaltenbach Márki-Zayék mestertervéről.

E ponton a Hírklikk felteszi a jogos kérdést: hogy történhetett meg, hogy egy szervezet, mely azért jött létre, hogy elsimítsa a pártok közötti érdekellentéteket, még a saját berkein belül is képtelen kezelni a nézetkülönbségeket?

„Ez egy abszolút jogos felvetés, ami azt mutatja, hogy maga az MMM is hitelességi válságba került, pont azért, mert maga sem volt képes belső kompromisszumokra, sőt ezt komolyan meg sem kísérelte – mutatott rá Kaltenbach Jenő, aki hozzátette: Márki-Zayék még tervet sem alkottak az elnökség tagjai által felvetett problémák kiküszöbölésére.

„Jellemző, hogy a ‘mindenható’ operatív vezető folyton személyes leterheltségre panaszkodott, de a feladatoknak az elnökség tagjai közötti megosztására annak ellenére sem került sor, hogy az többször felmerült” – derült ki az interjúból, mely újabb egyértelmű bizonyítékot ad rá: a Márki-Zay irányította alakulatban vezetési válság is uralkodik.

Portálunk többször megírta: miközben az MMM egyre inkább romokban hever, Márki-Zay Péter nemcsak arról álmodik, hogy új ellenzéki párttá szervezi formációját, de rohamtempóban közeledik a DK-hoz, azaz Gyurcsányék kegyeit keresi.

Borítókép: Kaltenbach Jenő egykoron Kálmán Olga Egyenes beszédének is visszatérő vendége volt (archív fotó, ATV.hu)