Olvasói levél: MZP beleverte a csúfot a Kétfarkú Kutyákba

Egy olvasónk, Kelemen V. László az alábbi levelet küldte el szerkesztőségünknek, amit változtatás nélkül közlünk.

„MZP rossz embert pofozott meg

Hódmezővásárhely polgármestere még szavazókorú sem volt, amikor Havránek Ferenc már ellenzéki képviselőjelölt. Akkor, amikor ő Amerikában és Kanadában telefonnal, majd autóalkatrészekkel üzletelt, Havránek már komoly harcot vívott Rapcsák András, majd Lázár János ellen és minden választáson el is indult ellenük. 1990 és 2014 között egyaránt hétszer mérettette meg magát önkormányzati és országgyűlési képviselőjelöltként, egyszer pedig a polgármesteri székért is harcba szállt. 1994 és 2014 között, két esztendő kihagyásával, 18 esztendeig volt önkormányzati képviselő, helyi pártelnök, később országos alelnök.

Sok mindent lehet róla állítani, de azt nem, hogy fideszes szekértoló, vagy őket segítő helyi politikus lenne. Korábban a Munkáspárt, majd a Zöld Baloldal, jelenleg pedig az Európai Baloldal tagja és az ő színeikben, illetve több esetben az MSZP, az SZDSZ, valamint helyi civilszervezetek közös listáiról jutott a testületbe. Lehet szeretni vagy utálni, de van, ami kétségbevonhatatlan: az ellenzékiséget kompetens társak hiányában szinte egyedül ő képviselte a testületben.

Összefoglalva kijelenthető, hogy Márki-Zay Péter és legfanatikusabb, most Havráneket pocskondiázó hívei még a közgyűlés helyszínét sem ismerték, amikor ő már bent ült a testületben. Ennél fogva elég döbbenetes, hogy a Hódmezővásárhelyen sokak számára három évtizede ikonikus ellenzékiként és a baloldal hiteles képviselőjeként ismert, 74 esztendős Havránek Ferencet ilyen mértékben alázza meg egy hozzá képest tejfelesszájú, kezdő polgármester.

Meggyőződésem, hogy Márki-Zay most rossz embert pofozott meg. Havránekről ugyanis a legmegátalkodottabb (s ezzel együtt hitvakságban szenvedő) fanokon kívül senki sem fogja elhinni a fideszbérenc megbélyegzést. Eddigi életútja bőven elegendő cáfolat ehhez még annak is, aki egyébként messze nem ért egyet elveivel és elképzeléseivel.

Az esetnek egyetlen tanulsága van, s ezt Havránek világosan kimondta: az „MZP-csapat a DK kihelyezett tagozata”, vétójoguk volt a jelölésben, magyarul Gyurcsány Ferenc irányít. Havránek ezt nem nyelte le, s ebben vitathatatlanul igaza van, hiszen 15 választáson indult már el a Fidesz ellen, ellentétben MZP-vel, aki egyszer. Most pedig azt kell végignéznie, hogy közel 30 év folyamatos ellenzéki harc után Gyurcsány Ferenc érdekében úgy dobják félre, mint egy koszos rongyot, sőt még meg is alázzák azzal, hogy titokban támogassa Márki-Zayt. Azért, mert többet vinne, mint amennyit hozna…

A legrosszabb pedig az, hogy MZP elvakult hívei ezek után még rugdossák is Havráneket, mert nem képesek felismerni azt az egyértelmű tényt, hogy Márki-Zay a hódmezővásárhelyi ellenzéki politizálás emblematikus figuráját tiporta sárba, aki sokkal többet dolgozott a Fidesz ellen, mint bárki, aki most bírálja.

Ja, és még valami. MZP-vel ellentétben, aki havi egymillió forintot keres és másfél éve folyamatosan gyűjti a pénzt a kampányára, Havránek 1996 és 2014 között nem vette fel összességében 8,7 millió forintra rúgó képviselői tiszteletdíját, hanem a felsőfokú intézményben tanuló, szociálisan rászoruló diákok támogatására fordította.

Kelemen V. László”