Gyógyíthat és rombolhat is bennünket az internet világa 4

Sohasem a világhálóval van a baj, hanem azokkal az emberekkel, akik rossz célra használják – hangzott el Grezsa Ferenc péntek esti szabadegyetemi előadásán Vásárhelyen. A téma ezúttal az „Valóság vagy látszat? – Kommunikáció az interneten” volt a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

– Az internetet leginkább a valós élmények pótlására használjuk, ami által szabadnak, kreatívnak és értékesnek érezhetjük magunkat – jelentette ki Grezsa Ferenc az előadás elején, hozzátéve: amikor a neten szörfölünk, nem egyszerűen gombokat nyomogatunk, hanem egy kultúrát viselünk.

Gyógyíthat és rombolhat is bennünket az internet világa 2

A pszichiáter elmondta, hogy bármennyire is néha úgy gondoljuk, de soha nem az internettel van a baj, hanem azokkal az emberekkel, akik rossz tartalmakat tesznek közzé rajta, vagy rossz célra használják az elektronikus nyilvánosságot.

Ezt bizonyítja, hogy sok esetben gyógyulást is elérhetünk a világhálón. Már kutatások is kimutatták, hogy ha rendszeresen szöveget írunk a netre, akkor annak pozitív hatása van a testi és a lelki egészségünkre is, ugyanis védő enzimek szabadulnak fel a szervezetünkben. Ennek pontos okát még vizsgálják.

Gyógyíthat és rombolhat is bennünket az internet világa 5

További pozitívumok érhetők el a web által az emberi kapcsolatainkban és az értékrendünkben is, ugyanakkor függőséget és érzelmi elszíntelenedést alakíthat ki bennünk. Utóbbi oka, hogy az online világban nem használunk metakommunikációt, csak szöveget.

Az internet ugyanakkor sajnos arra is lehetőséget ad, hogy névtelenül és arctalanul véleményt nyilvánítsunk történésekről, emberekről. Ez az arra hajlamosaknál gátlástalanságot szülhet, mivel olyan jelzőket, kijelentéseket engedhetnek meg maguknak, amiket szemtől szembe nem mernének megtenni. Ehhez még az sem feltétlenül szükséges nekik, hogy ismerjék azt a személyt, akit becsmérelnek, ócsárolnak – hangzott el.

Gyógyíthat és rombolhat is bennünket az internet világa 3

– Ezzel egyébként ezek az emberek sokszor éppen maguknak ártanak, mert az agresszió először mindig befelé indul, és csak később a külvilág felé – szögezte le Grezsa Ferenc.

A szakember azt javasolta, hogy akit az interneten alaptalanul rágalmaznak, az próbálja megőrizni a méltóságát, és ne reagáljon hasonló eszközökkel, hanem inkább ne vegyen tudomást a gyalázkodásról. Ezáltal ugyanis a kommentelők úgy érzik, hogy nem veszik figyelembe őket, ezért visszafogják magukat.

Gyógyíthat és rombolhat is bennünket az internet világa

Természetesen az áldozatban kialakulhat szégyenérzet. Amennyiben ez történik, akkor érdemes megfontolni a jogi eszközöket, vagy belépni az olyan internetes önsegítő csoportokba, amiket hasonlóan alaptalanul meghurcolt emberek alkotnak.

Az „Értsünk szót – Kommunikáció és kapcsolatok” szabadegyetem keretében még két előadásra látogathatnak el az érdeklődők. Az egyik augusztus 26-án, hétfőn, a másik augusztus 27-én, kedden 18 órakor kezdődik. Előbbi a kommunikáción belüli agresszióról, utóbbi a személyközpontúságról szól majd.

Gyógyíthat és rombolhat is bennünket az internet világa 1