Tizenegy tűzeset,  négy műszaki mentés -a hosszú hétvége eseményei

A brazil elnök azt fontolgatja, hogy a hadsereg segítségét is igénybe veszi az Amazóniában pusztító erdőtüzek megfékezésében – számol be a Magyar Hírlap.

Jair Bolsonaro pénteken arról tájékoztatta a sajtót, hogy a nap folyamán összeül egy kormánykabinet, és megvitatja a teendőket. Ezek között az első helyek egyikén a hadsereg bevetése áll – mondta.

Egy későbbi, katonai rendezvényen kijelentette, hogy „információs háború” folyik az esőerdőkben pusztító rekordszámú tűz miatt. Attól tart, hogy az ellenségei győzni fognak az igazság ellen indított háborúban – mondta.

A brazil hadsereg kész megvédeni az amazóniai esőerdőket – jelentette ki erre reagálva pénteNRken Edson Leal Pujol vezérkari főnök a katonaság napján elmondott beszédében.

Ne csapják be magukat azok a könnyelműek, akik gyámkodni akarnak Brazília felett. A katonák mindig éberek, és készek megvédeni minden fenyegetéstől Amazóniát – mondta.

A brazil kormány ezzel párhuzamosan „diplomáciai offenzívát” indított: a külképviseleteinek kiküldött egy 12 oldalas körlevelet, amelyben adatokat és statisztikákat bocsájt a diplomatái rendelkezésére, hogy azok alapján érveljenek.

Forrás: magyarhirlap.hu
Fotó: Illusztráció