Programajánló: Borsos kiállítás és koncert a BFMK-ban

Emlékkiállítás és komolyzenei koncert- a kétrészes programsorozatban a Borsos család múltja és jelene kapcsolódik össze. Borsos Annamária óvónő–művész édesanyja alkotásait tárja az érdeklődők elé augusztus 26-án 17 órától a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ első emeletén. Majd szeptember 7-én 18 órakor a város elismert zongoraművésze barátaival lép színpadra. A két esemény a folytonosságot mutatja be, hiszen más-más eszközök segítségével, de anya és lánya egyaránt a szépséget és a harmóniát közvetítik – ismertette Vass Ramóna, a BFMK információs és közönségszolgálati munkatársa.

Borsos Józsefné Oroszlány Piroska 1925-ben született és óvónőként írta be magát Hódmezővásárhely történetébe, számtalan gyermek nőtt fel gondos kezei között. Sőt, keze nyomán igazi csodák is születtek, hiszen egész életében fontos szerepet játszott a képzőművészet. Tehetsége igen korán megmutatkozott, és onnantól minden napja ugyanúgy kezdődött: rajzolással. Megörökítette a természet szépségeit, de óvodásai potréját is szívesen vetette papírra, készített olajképeket, pasztelleket, tusrajzokat vagy színes ceruzás műveket. Életét a folyamatos tudni akarás, a tökéletességre való igény jellemezte. A kor legnagyobb művészeitől tanulhatott: többek között Rudnay Gyulától, Kohán Györgytől, Füstös Zoltántól, és a Képzőművészeti Főiskola nyári táborának is rendszeres résztvevője volt.

Borsos Józsefné Oroszlány Piroska 2007-ben hunyt el, abban az évben, amikor a Virág utcai Óvoda fennállásának 50. jubileumát ünnepelte. Akkor és 10 évvel később is láthatta a közönség munkáit, ám életművéből most is érdemes válogatni és megmutatni az egykori tanítványoknak és az érdeklődőknek, ezért sok év után lánya, Borsos Annamária 60 művéből rendez újabb tárlatot. Az augusztus 26-án nyíló kiállításon a vendégeket természetesen maga az ötletgazda, Borsos Annamária köszönti, a tárlatot pedig Hézső Ferenc festőművész nyitja meg.

A folytatásban a képzőművészet után a zenéé lesz a főszerep szeptember 7-én 18.00-kor a BFMK színháztermében. Borsos Annamária zongoraművész ugyanis barátaival- Kónya Krisztina és D. Szécsi Edit operaénekesekkel, Tunyoginé Tövisfalvi Erzsébet zongoraművésszel, valamint Zoltán Péter klarinétművésszel – ad koncertet. Az est arra hívja fel a figyelmet, hogy „ az alma nem esett messze a fájától”, hiszen anya és lánya, mindketten a művészetben találták meg saját útjukat, a különbség csupán annyi, hogy a szépség és a harmónia tolmácsolásában más eszközöket választottak.

A komolyzenei koncert érdekessége, hogy olyan zeneművek csendülnek majd fel, amelyek Borsos Annamária édesanyjának nagy kedvencei voltak.

Fotó: Archív