Márki-Zay nemzetközi szemétlerakót csinált Vásárhelyből!

Lázár János országgyűlési képviselő vérlázítónak tartja Márki-Zay szemétbotrányát. A fideszes politikus szerint súlyos korrupció, hogy busás haszonért eladták a vásárhelyiek jövőjét, veszélyeztetik az itt élők egészségét. Az FCC cégcsoport, valamint a polgármester cinkosan hallgat az olasz szemét beszállítását lehetővé tevő szerződés részleteiről.

Azonnali hatállyal leállítaná az ismeretlen összetételű, több ezer tonnányi olasz szemét Hódmezővásárhelyre szállítását a térség országgyűlési képviselője. Lázár János – aki a Rádió7 csütörtöki Közös Nevezőjében először szólalt meg Márki-Zay Péter a lakosság kedélyét hetek óta borzoló szemétbotrányában – kijelentette:

haladéktalanul nyilvánosságra kell hozni a külföldi hulladék beszállítását lehetővé tévő szerződéseket, mert a városban élőknek joguk van tudni, milyen szeméttel öntik őket nyakon, és ki mennyi pénzt keres ezen a bizniszen.

Mint arról portálunkon többször beszámoltunk, jelenleg is gőzerővel zajlik az olasz hulladék Vásárhelyre szállítása, heti 2-5 szállítmány érkezik a szemétlerakóba. Egy friss felmérés szerint a vásárhelyiek csaknem 82 százaléka elfogadhatatlannak tartja ezt a manővert.

Úgy tűnik, ez sem hatotta meg az FCC Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft.-t, mely józan ésszel nehezen érthető módon megtagadta a külföldi szemét behozataláról szóló szerződés kiadását, a kontraktusokat még a közel 40 százalékos tulajdonos önkormányzati cég, a HVSZ Zrt. sem ismerheti meg. Világossá vált ugyanakkor: valószínűleg az FCC (illetve az önkormányzat?) üzleti érdekei miatt kerülhet sor a sok-sok ezer tonna külföldi szemét importjára. Jogos kérdés viszont, mi a fontosabb, a szúrós szagú szemétpénz vagy az itt élők egészsége. Erre nem kapunk válaszokat. Vagyis az illetékesek lapítanak, titkolják a részleteket a vásárhelyiek elől. Hallgat, illetve terel és mosakszik Márki-Zay Péter polgármester is, aki vélhetően mindenről tudott, hiszen névre szóló tájékoztató levelet is kapott az FCC-től március végén az olasz üzletről, illetve kiderült, személyes tárgyalásokat folytat az FCC cégcsoporttal, annak a várossal kapcsolatos ügyleteiről és terveiről közvetlen és közvetett tájékoztatásban részesül. Persze arról is lerántottuk a leplet, hogy miközben az olasz szemétügyről hevesen hallgatott, milyen programokkal foglalta el magát Márki-Zay (leginkább ellenzéki mozgalma országos szervezésével, országjáró körútjával).

Márki-Zay lényegében nemzetközi szemétlerakót csinált Hódmezővásárhelyből. Ez a lényege a gazdasági programjuknak, az elmúlt másfél évben ennyit tudtak letenni az asztalra: jó pénzért átveszik az olaszok szemetét, miközben Vásárhelyen az emberek egészségét és jövőjét kockáztatják azzal, hogy ezt a hulladékot itt rakják le, és tárolják évtizedeken vagy akár évszázadokon keresztül – mutatott rá Lázár János. Hozzátette: a szemétbotrány mindenképpen a polgármester teljes alkalmatlanságát bizonyítja, akkor is, ha nem tudott a dologról, akkor is, ha hozzájárult vagy csendben eltűri.

– Eladni a város szabad hulladéklerakó kapacitását, veszélyeztetni az emberek egészségét, külföldi szemetet befogadni Hódmezővásárhelyre: óriási bűn, és valakinek óriási üzlet. Ez az igazi korrupció! Derüljön ki, kik és mennyiért adták el Vásárhely jövőjét!

– sürgette Lázár.

Az országgyűlési képviselő hozzátette: vérlázítónak tartja a szemétbotrányt, mely ugyanakkor világosan mutatja, hogy a jelenlegi városvezetés egyáltalán nem jó gazdája Vásárhelynek.

Nem létezik, hogy a polgármester tudta, engedélye és hozzájárulása nélkül ismeretlen összetételű külföldi hulladékot lehetne beszállítani és elhelyezni Hódmezővásárhely közigazgatási területén. Ezt a mesét el ne higgye bárki! – hívta fel a figyelmet.

Emlékeztetett, korábban Mindszenten az ottani polgármesterrel együtt visszaverték és megakadályozták a németek szemétlerakási akcióját. Jelezte, ugyanígy az A.S.A. is többször akart nemzetközi ipari hulladékot Hódmezővásárhelyre hozni arra hivatkozva, hogy ez hatalmas üzlet, több száz millió forintot ígértek az önkormányzatnak, ha ehhez hozzájárul, vagy legalább eltűri, és csendben marad. Ám a város – korántsem véletlenül – korábban soha nem engedte, hogy külföldi hulladékkal veszélyeztessék az itt élők egészségét és jövőjét. Márki-Zay szakított ezzel a gyakorlattal, amiért magyarázattal tartozik Vásárhely közösségének.

– Nyugat-Európában ma már annyi a szemét, hogy alig fér. A nyugat-európaiak (olaszok, németek) ezért az ismeretlen összetételű (lakossági vagy ipari?) hulladékuk elhelyezése céljából szabad kapacitással rendelkező lerakókat próbálnak szerezni Kelet-Európában. Ez valakinek óriási üzlet, ezen valaki nagyon sokat keres, ezért valaki nagyon sok pénzt kap. De képzelhetik a vásárhelyiek, milyen összetételű szemét az, amiről az olaszok azt mondják, nekünk nem kell, küldjük el Kelet-Európába, Hódmezővásárhelyre! A városvezetés pedig asszisztál hozzá, hogy idegen szemét kerüljön a városba. Vásárhelyen 19 ezer háztartásban 45 ezren élünk, bőséges mennyiségű szemetet termelünk, az is komoly eredmény, ha ezt el tudjuk helyezni, és képesek vagyunk kezelni, miközben tisztán tartjuk a várost – mutatott rá.

Márki-Zay Pétert nemrégiben a helyi Fidesz is felszólította, döntse el, a szemétbizniszt választja vagy a vásárhelyieket.

„Eljött a perc, amikor Hódmezővásárhely polgármesterének a közösségi médiában történő üzengetés helyett nyíltan színt kell vallania. Amennyiben a vásárhelyiek oldalán áll, akkor eléri, hogy a cég kiadja a szerződéseket, hogy a város lakossága legalább megfelelő tájékoztatást kaphasson a külföldről beszállított szemétről. Amennyiben viszont a többségi, külföldi tulajdonos érdekeit képviseli, akkor csak folytassa a hazudozást és a felelősség másra hárítását. Ha nem tesz semmit, azzal a külföldi cég érdekeit védi, és azt üzeni a vásárhelyieknek: nincs joguk tudni arról, milyen megállapodás keretében szállítanak be több ezer tonna szemetet a városukba. Márki-Zay Péternek végre el kell döntenie, mit választ: a szemétbizniszből származó pénzt vagy a vásárhelyieket. Harmadik út nincs” – vázolta a Fidesz.

Borítókép: illusztráció