Városháza

A Promenad.hu értesülései szerint többen elbúcsúznak a képviselői munkától. Ősszel nem indul újra Kecskeméti Rita, Fekete Ferenc, Kovács László és Vágó János sem. Hegedűs Zoltán pedig már korábban bejelentette visszavonulását. Mindannyian hosszú éveken, évtizedeken dolgoztak tisztességgel, becsülettel a városért, és elévülhetetlen érdemeket szereztek Vásárhely fejlesztésében. Mostani döntésük hátteréről kérdeztük őket.

– Nagyon hálás vagyok a választóknak az elmúlt tizenhét év közös munkájáért, sikereiért, és mindenkit arra kérek, továbbra is higgyen a városépítésben és az összefogásban. Hódmezővásárhely a legnagyszerűbb hely a világon, megtiszteltetés ezért a közösségére dolgozni – mondta el portáluknak Kecskeméti Rita, hozzátéve: nagyon nehéz döntést hozott meg, amit több éven át érlelt.

Kecskeméti Rita

„Büszke vagyok rá, hogy a választók bizalmából 2002-től 2019-ig lehettem Újváros képviselője. A képviselőség valamennyi pillanatát komolyan vettem és élveztem, rendkívül hálás vagyok az itt élők támogatásáért. Négy ciklusban szolgáltam a várost, három polgármesterrel dolgoztam együtt, tizenhét választási kampányban vettem részt. 2002-ben közösen álmodtunk az újvárosiakkal, és abban a kegyelmi helyzetben vagyok, hogy a terveinket maradéktalanul meg tudtuk valósítani. Nagyszerű volt megtapasztalni, hogy amikor igazán szükség volt rá, mindig össze tudtak fogni az újvárosiak. Klasszikus képviselőként viszont azt is be kellett látnom, ahogy az életben, úgy a politikában is minden változik: a vásárhelyi közélet hangulata átalakult. Világossá vált számomra, hogy a mai politizálás más típusú képviselői munkát, más embert kíván meg, mint ami rám jellemző. Én a személyes beszélgetésekben, az adott szóban és a kézfogásban hiszek, ez a világ viszont már egyre inkább a közösségi médiáról, és a kommunikációról szól. Rengeteget dolgoztunk az újvárosiakkal, és örömmel tekintek az eredményeinkre. Azt kérem minden jó érzésű újvárositól, illetve általában a vásárhelyi választóktól, továbbra is higgyenek a városépítésben és az összefogásban. Hiszek a megújulásban, és a városnak most változásra van szüksége. Természetesen amennyiben a következő városvezetés igényt tart a tapasztalatomra, bármilyen kérdésben szívesen segítek az utánam következő politikusnemzedéknek” – fejtette ki Kecskeméti Rita.

Fekete Ferenc még nála is hosszabb ideig, tizenkilenc esztendőn át képviselte elképesztő energiával és óvó szeretettel a kincses-telepi és béke-telepi városrészekben élők ügyeit. Sporttanácsnokként oroszlánrészt vállalt a vásárhelyi sportlétesítmények és a helyi sportegyesületek, az utánpótlás-nevelés fejlesztésében. Sokak meglepetésére azonban ő sem indul az októberi választáson.

Fekete Ferenc

„Hatalmas megtiszteltetést jelentett számomra, hogy több cikluson keresztül, összesen tizenkilenc évig képviselhettem a kincses-telepi és a béke-telepi embereket. Azért döntöttem a visszavonulás mellett, mert hittel vallom: Hódmezővásárhelynek változásra van szüksége. Ahhoz, hogy szeretett városunk ismét működő, pulzáló, fejlődő időszakába lépjen, új polgármester és új képviselő-testület kell. Olyan emberekre van szükség, akik nálam is nagyobb ambícióval tudják magukat ebbe a munkába belevetni. Nem kis feladat áll előttük: az elmúlt másfél év rombolása után lényegében újjá kell építeni a várost. Tisztességgel, becsülettel szolgáltam Vásárhelyt közel két évtizeden át, bízom benne, a vásárhelyiek elégedettek voltak a munkámmal. Visszatekintve erre az időszakra a legfontosabb eredményemnek azt tartom, hogy aktívan segítettem a helyi sportegyesületek működését, a TAO-pénzek megszerzését, valamint a vásárhelyi sportlétesítmények korszerűsítését, fejlesztését. Képviselőséget a továbbiakban nem vállalok, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne támogatnám továbbra is aktívan és szeretettel a politikai családomat, a közösségemet. Az új városvezetésnek is – amennyiben igénylik – szívesen segítek a szakmai, közéleti tapasztalataimmal” – vázolta Fekete Ferenc.

A lassan 74. életévébe lépő Kovács László elsősorban az életkora miatt döntött úgy, hogy nem vállal újabb ciklust. A képviselő büszke rá, hogy hosszú évtizedeken keresztül nap nap után segíthetett megoldást találni a vásárhelyi emberek ügyes-bajos dolgaira, valamint szolgálhatta a nemzeti-keresztény politikai oldalt. Most azt üzeni: jöjjenek a fiatalok!

Kovács László

„A választási időszakban 74. életévembe lépek, és – ahogyan az lenni szokott – a kor néhány rendszeres odafigyelést igénylő betegséggel jelezte számomra is, hogy ideje egy kicsit megfontoltabban vállalnom a feladatokat. Becsülettel és hittel végeztem a közel harmincéves közéleti munkám, amelyet önként és szeretettel vállaltam a nemzeti keresztény oldalon, a hivatásom, a kórház, a magánrendelés, az egyetemi oktatás és az egészségügyi-szakmai felvilágosító lakossági fórumok szervezése mellett. Aki ismer, tudja: testileg és szellemileg is készen állok az újabb kihívásokra, de tudomásul kell vennem, hogy egy újabb ciklus végén már – a Jóisten segedelmével – közel lennék a nyolcvanhoz. Úgy döntöttem hát, visszavonulok: jöjjenek a fiatalok, akiknek sok sikert és kitartást kívánok. Arra kérem őket, végezzék hittel, felelősségtudattal, szeretettel és empátiával ezt a nagyon szép, de egyáltalán nem könnyű munkát! Jómagam igyekeztem képviselőségem minden napján ezt szem előtt tartani, és a lehetőségeimhez mérten megoldást találni a vásárhelyiek ügyes-bajos dolgaira. Büszke vagyok rá, hogy a Belvárost, majd Tabánt és Kincses-telepet képviselhettem, és olyan beruházásokhoz tudtam hozzásegíteni a várost, mint a Dózsa György út felújítása, az Agyag utcai rendelő vagy a Pál és a Pálffy utcai óvodák korszerűsítése” – foglalta össze Kovács László.

Vágó János úgy fogalmazott, a 2014 és 2019 közötti önkormányzati képviselőség rendkívül fontos és szép időszak volt az életében, amelyre örömmel és szeretettel tekint vissza. A jövőben azonban elsősorban szakmai pályafutására, a művészetoktatásra, a kultúraszervezésre, a városi fúvószenekar vezetésére és az aktív zenélésre kíván összpontosítani. HA nem is képviselőként, de szakemberként a jövőben szívesen áll az új városvezetés rendelkezésére Vásárhely művészeti, kulturális életének fejlesztésében.

Vágó János

„Büszke vagyok rá, hogy képviselőtársaimmal együtt részese lehetettem Hódmezővásárhely fejlődésének, hálás vagyok azért, hogy az építkezés éveiben lehettem képviselő. Nagyon szerettem együtt dolgozni Almási Istvánnal, akit – pártállástól függetlenül – mindenki tisztelt és szeretett, olyan városvezető volt, amilyennek minden polgármesternek lennie kellene: mindenkivel megtalálta a közös hangot, és soha nem azt kereste, ami elválaszt, hanem, ami összeköt minket. Az pedig, hogy a művészetet, a zenét szerető, értő és művelő ember volt, külön ajándék volt számomra, hiszen kitűnően megértettük egymást. Nagyon szép eredményeket értünk el együtt a város kulturális, művészeti életének, valamint nemzetközi, testvérvárosi kulturális kapcsolatainak fejlesztése terén. Életem e gyönyörű időszakának lezárását követően vissza szeretnék térni a hivatásomhoz: a zene-, és a művészetoktatáshoz, a városi fúvószenekar vezetéséhez, valamint az aktív zenészi tevékenységhez, amelyek teljes embert igényelnek. Ha nem is képviselőként, de örömmel állok a következő városvezetés rendelkezésére Vásárhely művészeti-kulturális életének fejlesztésében. Hittel vallom, hogy legalább annyira oda kell figyelni a kultúrára, mint például a gazdaság élénkítésére, Vásárhely pedig akkor lesz igazán vonzó és erős, ha a művészeti és kulturális élete újra gazdag és pezsgő lesz” – mondta el portálunknak Vágó János, akit ezúttal is éppen a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar próbája előtti percben értünk utol.

Hegedűs Zoltán

Ugyancsak nem indul a választáson Hegedűs Zoltán korábbi alpolgármester, Fidesz-KDNP-s frakcióvezető sem, aki elhatározásának okairól részletesen írt június eleji nyílt levelében. Akkor rámutatott, le kell zárni a polgárháborús időszakot, Vásárhelynek békére és fejlődésre van szüksége.

M.J. – P.M.L.