Lázár János: a polgármester alkalmatlanságát bizonyítja a vásárhelyi szemétügy! 1

Azonnal le kell állítani a több ezer tonna olasz szemét érkezését Vásárhelyen – jelentette ki Lázár János ma délelőtt a Rádió 7 műsorában. Az országgyűlési képviselő szerint az ügy jól mutatja, hogy a mostani városvezetés alkalmatlan egy közösség vezetésére, és úgy véli, a hulladékbotránnyal kapcsolatos összes szerződést nyilvánosságra kell hozni, mert korrupcióról van szó.

A Közös Nevezőben az Olaszországból Vásárhelyre importált szemétről is szó esett. Ennek kapcsán Lázár János elmondta, vérlázítónak tartja az ügyet, ami jól mutatja, hogy a mostani városvezetés alkalmatlan egy közösség vezetésére.

– Bele kell gondolni, milyen hulladék lehet az, ami az olaszoknak már nem kell. Márki-Zay Péter a szemétszállító céggel közösen nemzetközi szemétlerakóvá tette a várost, és eladta a vásárhelyi hulladéktelep üres kapacitását – jelentette ki az országgyűlési képviselő, hozzátéve, a városvezetés mindössze ezt a gazdasági programot tette le az asztalra az elmúlt másfél évben.

A politikus hangsúlyozta: azonnal le kell állítani a külföldi szemét beszállítását, és nyilvánosságra kell hozni az összes ezzel kapcsolatos szerződést, főleg egy olyan önkormányzatnak, ami folyamatosan átláthatóságot hirdet.

– Ez az üzlet veszélyezteti a település jövőjét és az itt élők egészségét. Valaki ezzel nagyon sok pénzt keres – folytatta Lázár János, aki szerint az ügy a polgármester alkalmatlanságát bizonyítja: ha tudott a beszállításról, akkor azért, ha nem, akkor azért.

– Olyan nincs, hogy egy ekkora mennyiségű szemétről nem tud a városvezetés, és olyan sincs, hogy ez ellen semmit ne lehessen tenni. Amikor én voltam a polgármester, az A.S.A akkor is folyamatosan próbálkozott ipari hulladék behozatalával, amiért több százmillió forintot ajánlott a városnak, de mindig nemet mondtunk – fejtette ki a képviselő.

Vásárhelyen 19 ezer háztartásban 45 ezer ember él, ezért Lázár szerint az a siker, ha a helyben keletkezett szemetet megfelelően tudják kezelni. – Éppen ezért óriási bűn, ha valaki külföldi szemétbehozatalból óriási üzletet köt, mert nem lehet annyit fizetni, hogy ez megengedett legyen. Ez az igazi korrupció – szögezte le.