Közvélemény-kutatás: a vásárhelyiek 81,4 százaléka szerint elfogadhatatlan a külföldi szemét beszállítása a városba

A vásárhelyiek 81,4 százaléka szerint elfogadhatatlan, hogy a polgármester külföldi hulladék beszállításával akarja növelni a város bevételeit, közel 80 százalék szerint pedig Márki-Zaynak tájékoztatnia kellett volna az Olaszországból beszállított hulladékról a város lakosságát. 11,5 ezer fő részvételével tartott közvélemény-kutatás eredményeiről kaptunk tájékoztatást – osztotta meg a Vásárhely24.com.

Egy országos, piacvezető céggel telefonos közvélemény-kutatást végzett a Polgári Együttműködés Hódmezővásárhelyért Alapítvány az Olaszországból származó szeméttel összefüggésben. Az elmúlt hetekben lezajlott felmérés eredményeiről részletesen tájékoztatták a Vásárhely24-et.

A több mint 11,5 ezer polgár elérésével végzett kutatás eredményei alapján elmondható, hogy a vásárhelyiek döntő többsége hallott arról, hogy 12 ezer tonna olasz szemetet szállítanak Hódmezővásárhelyre. Több mint 80 százalék úgy nyilatkozott, hogy a mindenkori polgármesternek kötelessége tájékoztatni a lakosságot külföldi szemét behozataláról, és legalább ennyien megerősítették, hogy semmilyen tájékoztatást nem kaptak Márki-Zaytól.

Arra a kérdésre, elfogadható-e, ha a polgármester úgy növeli a város bevételeit, hogy nemzetközi szemétteleppé teszi a hulladéklerakót (a kérdéssorban szerepelt így) a 11,5 ezer vásárhelyi 81,4 százaléka határozott nemmel felelt. A válaszadók közel 73 százaléka szerint pedig még mindig megakadályozható a 12 ezer tonna szemét beszállítása.

Ádók János, az Alapítvány elnöke portálunknak elmondta, a nagyszámú válaszadó, valamint a válaszok 80 százalék körüli egyezése egyértelművé teszi, hogy a Vásárhelyieknek határozott és egyhangú véleménye van: sérelmezik, amiért a polgármester nem tájékoztatta őket a külföldi szemét beszállításáról, és elfogadhatatlannak tartják, hogy a város szemétimporttal növelje a bevételeit. Mindezek alapján még érthetetlenebb, hogy Márki-Zay Péter továbbra sem tesz semmit az ügyben – zárta gondolatait Ádók János.

Forrás: vasarhely24.com