Jobbikos kabaréhétvége: most is alakult egy ellenállás

Az önkormányzati választást követő tisztújításon a Jobbik valódi megújulását tűzte ki célul Bana Tibor, a párt alelnöke az Alfahírnek adott interjújában – adta hírül az Origo.hu.

Mint ismert, a kudarcos uniós voksolást követően a párt elnöksége úgy határozott, október után előrehozott tisztújítást tartanak a szervezeten belül. A jelek szerint már most megkezdődtek a belső hatalmi harcok a Jobbikban, erősen inog Sneider Tamás pártelnök széke. Mind e közben nagyon úgy fest, a pártnak egy önálló augusztus 20-ai rendezvény megtartására sem futja az erejéből.

… az önkormányzati választások utáni tisztújításon a Jobbik valódi megújulásának fontosságát kívánom képviselni. – így fogalmazott Bana Tibor, a Jobbik alelnöke az Alfahírnek adott szombati interjújában, amivel kimondta, az önkormányzati választást követően e kell cserélni a jelenlegi, Sneider Tamás-féle pártvezetést.

Bana a beszélgetés végén még egy fél mondat erejéig visszatért a közelgő tisztújításra, leszögezve, hogy a belső pártszavazást követően új arculatot kell kialakítaniuk, új üzeneteket kell megfogalmazniuk, amit közérthetően és hitelesen kell eljuttatniuk a társadalom minél szélesebb rétegeihez.

Mint ismert, a Jobbik az alig több mint hat százalékos eredményével a vártnál sokkal gyengébben szerepelt a májusi uniós választáson, aminek következtében felerősödtek a kritikus hangok a párton belül. A voksolás másnapján Szotyori-Lázár Zoltán, a szolnoki Jobbik volt elnöke, Vona Gábor keresztfia egyenesen Sneider Tamás leváltását követelte. “Na, kedves Jobbik! Akkor most már ideje gondolkodni is egy kicsit! Változás nélkül nincs fejlődés” – fogalmazott a Jobbik expolitikusa. Nem Szotyori-Lázár volt az egyetlen, aki a történelmi vereség után nekiesett a pártvezetésnek. Kovács Tamás, a párt hegyvidéki jelöltje, aki amellett, hogy értelmezhetetlen formációnak nevezte a Jobbikot, egy későbbi posztjában arról írt, Jakab Péter frakcióvezetőt látná szívesen a párt élén.

A politikai támadások ellenére Sneider Tamás pártelnök nem akart lemondani posztjáról, a választás után még azt írta Facebook-oldalán, hogy “nem akarja ugyanazt a hibát elkövetni, mint Vona Gábor”. Csakhogy nem sokkal később engedett a nyomásnak, ugyanis június elején a párt elnöksége úgy döntött, hogy “vállalva a politikai és személyi felelősséget az EP-választás eredményéért, nem tölti ki teljes mandátumát, hanem előrehozott tisztújítást ír ki”.

Bana interjúja is azt mutatja, hogy megkezdődtek a párton belüli mozgolódások két hónappal a tisztújítás előtt.Mivel a Jobbik gyakorlatilag mindenhol közösen indul a balliberális ellenzékkel az önkormányzati választáson, így nehezen lesz majd mérhető, mennyire szerepelt sikeresen a párt az októberi megmérettetésen.

A hagyományokkal ellentétben úgy néz ki, idén nem lesz a magyar államalapításra emlékező központi rendezvénye a Jobbiknak – legalábbis a párt közösségi oldalán, honlapján, és az MTI-ben sincs erre utaló jel. Éppen azért a sajtóosztályukhoz fordultunk a kérdésben, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket. Mint ismert, 2016-ig nagyobb tömegeket tudtak megmozgatni augusztus 20-ai rendezvényeikre, amelyeket jellemzően a Városligetben tartottak meg. Tavaly azonban új helyszínt választott a gyengélkedés jeleit mutató párt, a budai barlangnál feltűnően kevesen jelentek meg.

Forrás: origo.hu
Fotó: Archív