Meg sem kell szólalnunk ahhoz, hogy valaki véleményt formáljon rólunk

Egy látott tulajdonság alapján felruházunk valakit többel, holott nincs információnk arról, hogy azok valóban igazak-e az illetőre – hangzott el a vásárhelyi szabadegyetemen csütörtökön. Grezsa Ferenc pszichiáter ezúttal a személyészlelés témakörét járta körül az előadása során.

– Rengeteg visszajelzést kapunk magunkról az életünkben, de érdemes beszélni arról, hogy ezek mi alapján alakulnak ki az emberekben – kezdte Grezsa Ferenc az „Értsünk szót! Kommunikáció és kapcsolatok” szabadegyetem második előadásán. A szakember szerint valakit egyetlen látott tulajdonság alapján megítélünk, és ez alapján többel is felruházunk, holott nem tudhatjuk biztosan, hogy azok valóban jellemzőek rá. Ezt hívják burkolt személyiségelméletnek.

Meg sem kell szólalnunk ahhoz, hogy valaki véleményt formáljon rólunk 4

Példaként említett egy férfit, aki egy étteremben udvariasan előre enged egy hölgyet és végig illedelmesen beszél a pincérrel. Aki ezt látja, az azt gondolhatja, hogy ez a személy intelligens is, ami azonban egyáltalán nem biztos. – A saját fejünkben lévő tapasztalatok alapján társítjuk a tulajdonságokat, ami nem az érintett emberre, hanem magunkra igaz – magyarázta a pszichiáter.

Szó esett a látható és a szociális észlelésről, ezen belül a rejtett minősítésekről is. Az érzékszerveinkkel ugyanis nem tudjuk azonnal megállapítani a becsületességet, viszont ránézésre könnyen feltételezhetjük ezt valakiről, és fordítva. Természetesen minél közelebbi kapcsolatban állunk egy emberrel, annál pontosabb észlelés várható. Ebből adódik, hogy akit nem ismerünk eléggé, ott sokszor torz elképzelés alakulhat ki bennünk.

Meg sem kell szólalnunk ahhoz, hogy valaki véleményt formáljon rólunk 6

Az életben nagyon fontosak az empátiás képességek, hogy egy személy aktuális lelkivilágába mennyire tudjuk beleélni magunkat. A gyász esetében ez sokszor jól működik, azonban gyakran érzéketlenek vagyunk mások helyzete iránt a mindennapokban.

– Ha a hangulatunk emelkedett, akkor hamar meglátjuk másokban is az örömet. Ha viszont valaki mindenkiben csak a rosszat látja, az a saját rosszindulatáról tesz tanúbizonyságot – fejtette ki a szabadegyetem atyja, aki több kérdőívet kitöltetett és feladatokat is adott a megjelenteknek.

Meg sem kell szólalnunk ahhoz, hogy valaki véleményt formáljon rólunk 3

A következő alkalom augusztus 21-én, szerdán 18 órától lesz a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ második emeletén. Grezsa Ferenc akkor az Ítélet „tárgyalás” nélkül – Előítéletesség a közösségben című előadásra várja az érdeklődőket.

Meg sem kell szólalnunk ahhoz, hogy valaki véleményt formáljon rólunk 2