Márki-Zay Péter

Főhet a feje az országjáró vásárhelyi városvezetőnek: Vácott, Orosházán és Békéscsabán is összeomlani látszik az ellenzéki összefogósdi, az országos kampányt folytató Márki-Zay Péter és formációja jelöltjeit nem fogadják el a pártok.

Miközben Márki-Zay Péter gőzerővel tolja az országos választási kampányt, és hol egyik, hol másik település ellenzéki polgármester-jelölési folyamatába kotnyeleskedik bele a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökeként, úgy tűnik, a pártok egyre kevésbé kérnek az önjelölt ellenzékvezér (miniszterelnök-jelölt) akcióiból és kegyeltjeiből.

Többször beszámoltunk már róla, egyebek mellett Ferencvárosban és Szolnokon is áll a bál Márki-Zay jelöltjei körül, és az MMM hiába feszül be, számos ellenzéki alakulat egész egyszerűen nem fogadja el azokat a személyeket, akiket Márki-Zay és szűk klikkje rájuk – illetve az adott közösségre – rá akar erőszakolni.

Az Origo.hu, valamint a HVG Online legfrissebb hírei szerint immár Orosházán, Vácott és Békéscsabán is totális az ellenzéki káosz: összeomlani látszik a látszategység, a pártok finoman szólva sem tartják megfelelőnek a Márki-Zay által tolt embereket. Emlékezetes, a vásárhelyi városvezető a Pest megyei, valamint mindkét Békés megyei városban hatalmas erőfeszítésekkel szervezkedett, kampányolt: Orosházán tavasszal egyfajta „ünnepi” beszédet is mondott, Békéscsabán és Vácott fórumokon szervezkedett, melyeken természetesen Orbán Viktor, a kormány és a Fidesz ellen uszított, miközben saját embereit akarta az ellenzéki „egység” élére ültetni.

Az Origo.hu most kiszúrta: Fetser János, a szocialisták orosházi képviselője, frakcióvezetője közösségi oldalán bejelentette, elindul Orosháza polgármesteri székéért. Hozzátette, nem magányosan vág neki a küzdelemnek, az egyéni körzetekben is indítanak jelölteket. Teljes ellenzéki szétesés a békési városban.

„Az orosházi Kossuth Kör megegyezése alapján Orosházán egyetlenegy ellenzéki polgármesterjelölt lesz, mégpedig Dr. Szabó Ervin. Emellett mind a tíz választókörzetben egy ellenzéki jelölt lesz”– ezekkel a szavakkal jelentette be Márki-Zay Péter az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére megtartott orosházi rendezvényen, hogy a zavaros múltú jobbikos Szabó Ervin lesz az orosházi kormányellenes erők polgármesterjelöltje. Kiderült azonban, ezúttal is csak múló állapot volt az ellenzéki egység.

„Ezennel bejelentem: készen állok arra, hogy polgármesterjelöltként megméressem magam! Egy olyan képviselő-jelölti csapat élére állok most büszkén, amelynek döntő többségében független, párton kívüli tagjai vannak, és akik minden tekintetben alkalmasak a város vezetésére” – ezt viszont most írta ki közösségi oldalára Fetser János, volt orosházi polgármester, MSZP-s országgyűlési képviselő.

Mindez tehát azt jelenti, hogy a békési városban legalább két ellenzéki polgármesterjelölt indul ősszel, valamint két ellenzéki képviselőjelölti csapat közül választhatnak majd a szavazók. Az orosházi MSZP-frakció jelenlegi vezetője, önkormányzati képviselője nem igazán részletezte, miért váltak ki az ellenzéki együttműködésből, csak annyit írt, hogy egy utolsó kísérletet téve a végsőkig kitartottak „a lehető legszélesebb ellenzéki összefogás” mellett, eredménytelenül.

Ezenkívül csak finoman utalgatott arra, mi okozhatta az orosházi kormányellenes erők szakítását: hisszük, hogy olyan emberek összefogása hozza el a változást Orosházán, akik rátermettek, képesek a közösségükért dolgozni, bátrak és elhivatottak csak szívós akarattal, felkészült, komoly és tettre kész városvezetővel lehet valóságot teremteni nem érhetünk el eredményt a munkát megspórolva, fél szívvel, olcsó felszínességgel, nem lehet a kicsinyes, törtető egyéni érdekeknek kiszolgáltatni a városunk jövőjét.

Az Origo.hu úgy összegez: úgy tűnik, ezeknek az elveknek nem feleltek meg Márki-Zayék emberei.

Vácott is folyik az ellenzéki cicaharc. Itt az Origo.hu összefoglalója szerint a Gyurcsány, illetve a Márki-Zay és az MMM által is favorizált – LMP-s hátterű és múltú – Matkovich Ilona az ellenzék jelöltjeként próbálja magát bemutatni, de több párt inkább Néveri Istvánt támogatja. Vácon két baloldali összefogás alakult ki egymással szemben, mivel Márki-Zayék mellett a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció budapesti pártközpontja is Matkovich Ilonát kényszerítette volna rá a helyi alapszervezetre, aki mögött felsorakozott az LMP és a Momentum is. Azonban a helyi DK-elnök és az alapszervezet ezt másképp gondolta. A konfliktus miatt sokan kiléptek a helyi DK-ból, majd a helyi MSZP-vel szövetkezve egy új választási szövetséget alapítottak „Váci Szívvel” néven, és Néveri Istvánt jelölik polgármesternek.

Békéscsabán eközben a Momentum csukta rá az ajtót Márki-Zay Mindenki Magyarországa Mozgalmára, valamint a DK-ra, a Jobbikra, a Párbeszédre – számolt be róla a HVG Online.

„Lássuk be, amit az elmúlt két hónapban itt a szervezetek jelentős része leművelt, az egy kabaré volt” – indokolt a Momentum.

A HVG emlékeztet, anno Dancsó Tibort mutatták be ellenzéki polgármesterjelöltként, aki a helyi DK vezetője, mögötte ott volt a Momentum, a Jobbik és a Párbeszéd is. A Jobbik jelenléte azért érdekes, mert korábban arról is szóltak a hírek, hogy ők – és a Fidesz – a regnáló polgármestert, Szarvas Pétert támogatják. A Jobbik később mégis Dancsó mögé állt be, de fogyatkoznak a jelölt mögött a pártok. Az MSZP eddig sem volt ott, most pedig a Momentum is kifarolt onnan.

A párt azt írja: „Meglátásunk szerint az elején rengeteg időt töltöttünk rágódva a semmin, mikor végül a tárgyalások – véleményünk szerint több hónapos késéssel – érdemi dolgokkal foglalkoztak, az többnyire azt mutatta meg, hogy az összellenzéki közösségből hiányzik a kellő fegyelmezettség és sokszor a jóindulat is.” Hozzáteszik, „amit az elmúlt két hónapban itt a szervezetek jelentős része leművelt, az egy kabaré volt. Nem tudjuk és nem akarjuk a jelöltjeinket kitenni annak, hogy ilyen minőségű kampánnyal, esetleg városvezetéssel járassák le a nevüket, rontsák el hitelüket, szerezzenek rossz hírnevet maguknak, tegyék magukat nevetségessé.”