Vasút

A Promenad.hu információi szerint a magyar kormány még augusztusban döntést hoz a Szeged-Szabadka vasútvonal közbeszerzését illetően: a beruházó várhatóan a MÁV lesz. 2020-21-ben pedig már a kivitelezés is megindulhat.

Jó ütemben halad a Szeged-Szabadka vasútvonal újranyitását előkészítő munka. A nagyszabású, történelmi jelentőségű közlekedésfejlesztési projektben hamarosan újabb mérföldkőhöz érkezünk – értesült a Promenad.hu.

Emlékezetes, a két város közötti vasúti kapcsolat 2015-ben szűnt meg a határ lezárása miatt. Lázár János, a dél-alföldi régió közlekedésének fejlesztéséért felelős kormánybiztos korábban úgy fogalmazott: a Szeged-Szabadka vasútvonal újranyitása, a két ország közötti vasúti közlekedés helyreállítása a szerb és a magyar kabinet számára prioritássá vált, megvalósítása pedig hatalmas eredmény lesz majd a két nemzet együttműködésében.

Mint ismeretes, 2019 áprilisában a magyar és a szerb kormány együttes ülést tartott Szabadkán. Ennek keretében történt meg az áttörés, vagyis zöld lámpát kapott a Szeged-Szabadka vasútvonal: megállapodás született a két ország gazdasági és társadalmi, oktatási, illetve kulturális kapcsolatai szempontjából kiemelten fontos vonal újranyitásáról. A vasút elsősorban a magyarlakta települések összeköttetését erősíti, de az egész térség gazdasági erejére is kedvezően fog hatni a jövőben.

A közös kormányülésen meghozott döntés értelmében a személyforgalom 2022-re indulhat meg a vonalon, a tervek szerint a Szeged és Szabad közötti menetidő 30-40 perc lesz majd. A vasútvonalat egyébként úgy alakítják ki a szakemberek, hogy később alkalmas legyen tram-train típusú közlekedésre is. A szerb oldali kivitelezésre a magyar Eximbank biztosít hitelt.

Az áprilisi kormánydöntés után több körben is zajlottak intenzív és előremutató egyeztetések a magyar és a szerb fél között. Információink szerint a magyar kormány augusztusban döntést is hoz a Szeged-Szabadka vasútvonal közbeszerzéséről, a beruházó várhatóan a MÁV lesz. A döntésnek köszönhetően 2020-21-ben megkezdődhet a kivitelezés.

Illusztráció: pixabay.com