Kommunikáció nélkül nincs emberi létezés – megkezdődött a vásárhelyi szabadegyetem

Akár a mozdulatlanságnak is ezer jelentése lehet – hívta fel a figyelmet Grezsa Ferenc a kedd esti vásárhelyi nyári szabadegyetem első előadásán. A pszichiáter a kommunikációról, mint létfeltételről beszélt a hallgatóságnak, és leszögezte: enélkül nincs érett emberi személyiség.

– Már a tavasszal fontolgattam, de végül néhány hete találtam ki, hogy szabadegyetemet indítsak. Az ilyet egyébként is nyáron szokták tartani, és ez az időszak kiváló alkalom a művelődésre és a tanulásra – osztotta meg a résztvevőkkel a hat részes előadás-sorozat apropóját Grezsa Ferenc.

Kommunikáció nélkül nincs emberi létezés – megkezdődött a vásárhelyi szabadegyetem 6

A pszichiáter, a Károli Gáspár Egyetem Pszichológiai Intézetének tankszékvezetője elmondta, azért szervezi meg az „Értsünk szót! Kommunikáció és kapcsolatok” szabadegyetemet, mert tősgyökeres vásárhelyiként próbál valamit visszaadni annak a közösségnek, amiből nagyon sokat merített. Emellett úgy érzi, a városban sok ellentét és ellenségeskedés tapasztalható, és reméli, az ilyen alkalmak hozzájárulnak ahhoz, hogy ebben változás következzen be.

– A kommunikáció információátadás, ami akár létrejöhet technikai eszközök, a társadalmi szféra rendszerei, vagy a biológiai élő szervezetek különféle rendszerei által is – ismertette Grezsa Ferenc, aki önként jelentkezők segítségét is kérte az előadás során.

Kommunikáció nélkül nincs emberi létezés – megkezdődött a vásárhelyi szabadegyetem 7

Egyszer például arra kért három jelenlévőt, hogy 2 percig szó nélkül álljanak a közönség előtt, amivel bebizonyosodott, hogy mozdulatlan helyzetben, a tekintettel is lehet kommunikálni, valamint, hogy a teljes mozdulatlanságnak is ezer jelentése lehet.

– Az ember nem tud nem kommunikálni. Szükségszerű folyamatnak számít, nincs nélküle létezés, viszont legalább egy partner szükséges hozzá – magyarázta a pszichiáter, aki szerint kommunikáció nélkül nincs érett emberi személyiség. Ugyanis ha semmilyen módon nem kommunikálunk, nagyon gyorsan beszűkülünk, leépülünk.

Kommunikáció nélkül nincs emberi létezés – megkezdődött a vásárhelyi szabadegyetem 4

Mint elhangzott: mimikával, hangsúllyal, hanglejtéssel, szünettel is jelezhetünk a másik felé, és csak hang alapján is meg lehet ítélni valakinek a személyiségét. Erre kiváló példa, hogy nem véletlenül működnek telefonos vonalakon a lelkisegély-szolgálatok. Ezen kívül a mozgás, a ruházat és a hajviselet is sokat elárul rólunk a külvilág irányába, ha szeretnénk, ha nem.

A szabadegyetem következő előadása augusztus 15-én, csütörtökön 18 órakor kezdődik a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ második emeletén. Aki a hatból legalább négyszer megjelenik az előadásokon, az végül tanúsítványt vehet át.

Értsünk szót! Szabadegyetem indul Vásárhelyen

Kommunikáció nélkül nincs emberi létezés – megkezdődött a vásárhelyi szabadegyetem 1 Kommunikáció nélkül nincs emberi létezés – megkezdődött a vásárhelyi szabadegyetem 2 Kommunikáció nélkül nincs emberi létezés – megkezdődött a vásárhelyi szabadegyetem 3

Fotók: Gémes Sándor