Márki-Zay és Gyurcsány

A Gyurcsány-párttal kötötte első választási szövetségét Vásárhely polgármestere, miközben a városban gőzerővel zajlik az érzékenyítése a DK elnökének elfogadására.

Ahogy arról már többször is beszámoltunk: korábbi politikai partnereit, az EP-választás kapcsán végleg összeomlani látszó Jobbikot és MSZP-t hátrahagyva egyre inkább a DK, vagyis a Gyurcsány házaspár kegyeit keresi Márki-Zay Péter. A bimbózó politikai románc kézzelfogható jele, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke éppen a Gyurcsány-párttal kötötte meg első hivatalos szövetségét az őszi önkormányzati választásra Vásárhely vonatkozásában.

Minderről Mucsi Tamás, a DK választókerületi elnöke számolt be nemrég közösségi oldalán. A Gyurcsányhoz rendkívül lojális politikus úgy fogalmazott:

„A Demokratikus Koalíció megállapodott Márki-Zay Péterrel, hogy Hódmezővásárhelyen nem indít önálló jelölteket. A város jelenlegi és reményeink szerint jövőbeni polgármestere elfogadta az általunk javasolt jelölt személyét.”

Mucsi Tamás

Bővebb információt nem közöltek a Gyurcsány-párt és Márki-Zay titkos paktumáról, vagyis nem tudni, mit kért Márki-Zay támogatásáért cserébe a DK, illetve pontosan milyen gyurcsányista jelölt személyét fogadta el a helyi stábjában az MMM elnöke.

Mucsi később – szintén részletek említése nélkül – arról is posztolt, a Gyurcsány-párt választókerületi elnökeként úgy véli, „minden demokratikus párt értékrendje képviselve lesz a Közgyűlésben Hódmezővásárhelyen”, amennyiben az általuk támogatott Márki-Zay győz.

Márki-Zay Péter és Gyurcsány Ferenc, valamint a DK egyre szorosabb együttműködésében persze nincs semmi meglepő, ami a fentebb már említett előzményeket illeti. Megírtuk, a kölcsönös szimpátia fokozódását jelzi, hogy a polgármester által az EP-választás után feltűnő hevességgel „jó jelöltnek” titulált Gyurcsányné nemrég személyesen kampányolt Vásárhelyen Márki-Zay társaságában. Férje egy Magyar Narancs-interjúban dicsérte körbe Márki-Zayt, aki pedig fontosnak érezte több alkalommal is az ellenzéki vezér Gyurcsány „bölcsességéről” értekezni. Újabban pedig gyurcsányi módszerekkel riogat és uszít a határon túli magyarokkal szemben, külhoni választók szervezett betelepítéséről csúsztatva. Közben az MMM-elnök a DK fővárosi főpolgármester-jelöltjével, Kálmán Olgával közösen írt könyvet magáról, melyet újabban már a Gyurcsány-párt webshopjában árulnak.

Időközben gőzerővel zajlik a vásárhelyiek érzékenyítése Gyurcsány személyére, a vele való szövetségre is. Erre utal, hogy a Magyar Hírlap a napokban beszámolt egy tanulságos ellenzéki hátterű felmérésről, mely leginkább arra kíváncsi, mi a véleményük a vásárhelyieknek a bukott őszödi miniszterelnökről, el tudják-e fogadni a személyét, hogyan vélekednek a vele való partnerségről. Mint a napilap megtudta, olyan érdekes közvélemény-kutatás zajlik Hódmezővásárhelyen, amelyben számos, Gyurcsány Ferenccel kapcsolatos kérdés szerepel. A DK-elnökre vonatkozó egyik kérdés például azt tudakolja, hogy a válaszadók szerint változna-e Márki-Zay Péter megítélése, ha kiderülne, hogy Gyurcsány Ferenc támogatja őt.

A kérdés már csak azért is rendkívül aktuális, mert időközben nyilvánvalóvá is vált, hogy támogatja. Nem kicsit, nagyon…