Négy embert késeltek meg Bécsben

Több embert sebesített meg késsel egy 21 éves férfi Sydney belvárosában kedden. Egy nőt hátba szúrt, őt kórházba kellett vinni, egy másikat pedig megölt az egyik közeli utcában. A merénylőt a járókelők ártalmatlanították, szemtanúk szerint a merénylő a letartóztatáskor azt kiabálta, hogy “Allahu Akbar!”. A támadással kapcsolatban a terrorelhárítás is nyomoz – írja az Origo.

A késelő a Clarence és a King Street sarkán kezdett ámokfutásba, amely forgalmas szakasza a belvárosnak. A férfit a járókelők ártalmatlanították, majd megérkezett a rendőrség is, akik őrizetbe vették és a Day Street-i rendőrőrsre vitték.

Egy 21 éves férfi a késelő

A hatóságok közleménye szerint egy 21 éves férfi az elkövető, aki konyhakéssel, maszkot viselve támadt a járókelőkre Sydney belvárosában. A Sydney külvárosából, Marayongból származó férfi hátba szúrt egy 41 éves nőt és megölt egy másik, 21 éves nőt is.

Hozzátették, az eset után felállt a helyi terrorelhárítási hatóság is.

A rendőrség egyelőre nem talált arra utaló jelet, hogy a férfi tagja lenne terrorszervezeteknek, ugyanakkor szélsőséges nézeteket vall, és a közösségi oldalai szerint figyelemmel kísérte többek között az új-zélandi terrortámadást is.

Hozzátették, ez még csak a nyomozás kezdete, ezek után alaposabban megvizsgálják a kapcsolatait. A mostani merényletben nem voltak társai.

A férfi nem volt ismeretlen a rendőrség előtt: egyszer ugyanis megszökött egy kórházból, ahol mentális zavarral kezelték.

Megtalálták egy nő holttestét

A The Guardian szerint egy nő holttestét is megtalálták közel a merénylet helyszínéhez. Már biztos, hogy a két esetnek köze van egymáshoz.

A nő holttestét több mint egy órával az után találták meg a Clarence Streeten, hogy a rendőrök bejelentést kaptak a merényletről.

Egy embert kórházba kellett vinni

Gavin Wood felügyelő a The Sydney Morning Herald című napilapnak úgy nyilatkozott, hogy az áldozatok közül egy nőt kórházba szállítottak, de az állapota stabil. A BBC információi  szerint a nőt egy közeli szállodából, a Hotel CBD-ből hozták ki.

Allahu Akbart kiáltott a késelő

A Sky News hírportál szerint a férfi azt kiabálta a rendőrök felé, hogy “Lőjetek le!”. A Sky News riportere azt is  hozzáfűzte, hogy több szemtanú szerint a férfi a letartóztatáskor azt kiabálta, hogy “Allahu Akbar!” (Allah hatalmas), ám ezt hatósági források nem erősítették meg.

A BBC azt is hozzátette, hogy a merénylőt a járókelők teperték le a földre.

A The Guardian egy férfival készült interjúban azt írta, ő és a testvére King Street-i irodájuk ablakából látták, ahogyan az emberek pánikszerűen menekülnek az utcán. Azt is elmondta, a késes férfi “szélsőséges” szlogeneket kiabált, de nem volt hajlandó elismételni, hogy pontosan mit mondott.

Hősnek tartják a járókelőket

Hősnek tartják azokat a gyalogosokat, akik felléptek a késelővel szemben még azelőtt, hogy a rendőrség a helyszínre ért volna. Az egyik helyi tévé operatőre a The Guardiannek azt mondta, elképesztő összefogás alakult ki az emberek között, hogy lefegyverezzék a késelőt. Azzal próbálták meg megállítani a férfit, ami a kezük ügyébe került: botokkal, székekkel, tejesrekeszekkel estek neki. (A járókelők bátorságát tudósításunk első videójában megnézheti!)

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök súlyos aggodalmát fejezte ki a támadás miatt, és együttérzését fejezte ki azokkal, akik érintettek voltak benne.

A rendőrség Twitteren szólította fel a lakosságot, hogy egyelőre kerüljék el a támadás helyszínét.

Forrás: origo.hu
Fotó: Illusztráció