Több mint ötezren töltötték ki Grezsa István konzultációját 2

A vásárhelyiek válaszaiból kiderült, hogy az önkormányzatnak kötelessége támogatni a kórház fejlesztését – ismertette mai sajtótájékoztatóján Grezsa István. Az önálló polgármesterjelölt konzultációja ma ért véget, és az egy hónap alatt összesen 5124 lakos válaszolt a helyi egészségüggyel kapcsolatos kérdésekre. A politikus azt is kijelentette: amennyiben októberben megválasztják, törekedne arra, hogy Vásárhelyt az osztrák városok színvonalára emelje.

Július 8-án kezdődött meg és a mai nappal fejeződött be Grezsa István kórházi konzultációja. Az önálló polgármesterjelölt a segítőivel közösen személyesen járta az utcákat, és ő maga közel 300 családdal találkozott. A tapasztalatokról hétfőn a Szent Antal utcai új választási irodájában számolt be.

– Összesen 5124-en töltötték ki a konzultációt. Az első kérdésre, hogy a városnak van-e kötelessége az állami fenntartású kórház fejlesztésében, a válaszadók 96 százaléka felelt igennel. A második kérdésben 92 százalék gondolta úgy, hogy amennyiben az önkormányzatnak van anyagi lehetősége, akkor indítsa el 50 közkórterem felújítását és fejlesztését, amely alanyi jogon minden vásárhelyinek jár – ismertette a részleteket a politikus. Hozzátette, a városban egy olyan pletyka kezdett elterjedni, ami szerint ezek luxuskórtermek lennének és csak a tehetősebb emberek vehetnék igénybe ezeket, erről azonban szó sincs.

A gyermekosztály felújítását a kitöltők 98 százaléka támogatta, és arra is szinte mindenki rábólintott, hogy fokozott lakhatási támogatásban részesüljenek az ide érkező orvosok, szakdolgozók és nővérek. – Ezzel jelentős megoldást hozhatna a szakemberhiányra – hangsúlyozta Grezsa István, akit egy csongrádi orvos már fel is hívott, hogy ha ez életbe lép, akkor a vásárhelyi kórházban gyógyít majd.

Több mint ötezren töltötték ki Grezsa István konzultációját

A konzultáció kapcsán a vásárhelyiek azt is kinyilváníthatták, hogy az egészségügyön kívül mi a legnagyobb probléma a településen és mi érdekli legjobban őket. Ezek szerint a legnagyobb gond a megosztottság, ami kapcsán a polgármesterjelölt megjegyezte: ő a Márki-Zay Péter és a Fidesz támogatói, azaz a két tábor között helyezkedik el, és mindenkinek egy harmadik utat kínál. Mindenkit biztosít arról, hogy csak pozitív kampányt folytat, és amennyiben október 13-án nyer, akkor senki nem érzi magát vesztesnek.

A második téma, ami leginkább foglalkoztatja az itt élőket, az a szemétbotrány, az ide érkező olasz hulladék kérdése. – Ezt anélkül hozták fel az emberek, hogy bárkitől kérdeztük volna. Sokan kiemelték a városháza felelősségét, de a leginkább mindenkit az érdekel, hogyan lehet visszautasítani a külföldi szemetet – fejtette ki Grezsa, aki szerint a polgármester és a Pest Megyei Kormányhivatal is hibázott az ügyben. Márki-Zay Péter abban, hogy nem tájékoztatta a 12 ezer tonna idegen hulladék érkezéséről a lakosságot, a kormányhivatal pedig a szükséges engedélyek kiadásában. A polgármesterjelölt éppen ezért polgármesterként törvényszigorítást kérne a kormánytól az ilyen esetek elkerülése végett.

Grezsa István elmondta: Márki-Zay Péter folyamatosan nyilvános vitára hívja ki, ő azonban nem él a lehetőséggel. Ennek egyik oka, hogy a vásárhelyiek elég érettek ahhoz, hogy két politikus közül el tudják dönteni, hogy melyik viselkedés a megfelelőbb, a másik pedig, hogy nem politikai csatát szeretne nyerni, hanem békét szeretne teremteni. – 30 éves közéleti tevékenység, orvosi, képviselői és miniszteri biztosi munka miatt egyáltalán nem tartok egy ilyen vitától, de a polgármester az utóbbi hetekben olyan kijelentéseket tett rám, ami megkérdőjelezi a vitaképességét. Nem lépek ebbe a ringbe – érvelt a politikus.

Több mint ötezren töltötték ki Grezsa István konzultációját 1

– Nekem nem eszköz, hanem cél a polgármesterség. Ha bizalmat kapok, megvalósítom a 163 milliárd forintos Modern Városok Programot, újjászervezem az összeomlott polgármesteri hivatalt és a tömegközlekedést. Azt a törekvést, hogy 20 éven belül ausztriai városok színvonalát érjük el, megpróbálom elérni, vagy legalábbis a hátrányt nagymértékben lecsökkenteni – ismertette terveit Grezsa István.

A polgármesterjelölt augusztus 26-tól az ajánlóívekkel ismét járja a várost, majd a hónap utolsó napjaiban meghirdeti a programját. Ezt követően utcafórumokat tart, illetve hivatali időben mindenkit vár a Szent Antal utcai választási irodájában is.

Fotók: Gémes Sándor