Botokkal és székekkel estek egymásnak a migránsok Bihácson

Nyolcvan migránst emelt a fedélzetére szombaton az előző napi 85 után az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) által bérelt Ocean Viking hajó, miközben a Proactiva spanyol segélyszervezet által működtetett Open Arms Máltával és Olaszországgal áll vitában 121 bevándorló partra szállítása ügyében – írja a 888.hu.

Ez utóbbiak kilenc napja tartózkodnak a tengeren. Az Ocean Viking által felvett 80 bevándorló és menekült túlnyomó többsége szudáni. Az MSF szerint a hajójuk csütörtök este indult el Líbiából. Egy nap alatt ez volt az Ocean Viking második mentőakciója, pénteken 85 embert vettek fel a hajóra.

A migránsokat szállító gumicsónakot egy, a térséget ellenőrző repülő fedezte fel – közölte az MSF misszióvezetője, Jay Berger.

Mintegy százhetvenen – valamennyien fekete-afrikaiak – vannak jelenleg a vasárnap Marseille-ből kihajózott segélyhajó fedélzetén.

Az olasz kormányválságot kirobbantó Matteo Salvini belügyminiszter levélben értesítette Norvégiát, amelynek a zászlaja alatt az Ocean Viking hajózik, hogy „Olaszország jogilag nem kötelezhető és nem is áll szándékában befogadni a hajón lévő azonosítatlan illegális bevándorlókat”. Ugyanúgy megtiltotta a Proactiva spanyol segélyszervezet Open Arms nevű hajójának is, hogy Olaszországban tegye partra a fedélzetén tartózkodó migránsokat.

Málta szombaton felajánlotta, hogy a haditengerészet hajójával partra szállít 39 bevándorlót, akiket a máltai vizeknél mentettek ki. Valetta azonban nem akarja a kilenc napja felvett másik 121 embert befogadni.

Forrás: 888.hu
Fotó: Illusztráció