Hetente 2-5 szállítmány olasz szemét érkezik Vásárhelyre!

Továbbra is forr a levegő a Vásárhelyen a több hete tartó szemétbalhé körül. Kiderült, hogy hetente 2-5 olasz szállítmány már érkezik a városba, és a Mi Hazánk szerint ezeket éjszaka hozzák a település határába, hogy az itt élők minél kevesebbet érzékeljenek az egészből. Cseri Tamás fideszes képviselő attól tart, hogy idő előtt megtelik a szemétlerakó és újat kell építeni, míg Grezsa István önálló polgármesterjelölt szerint a polgármester és a kormányhivatal is hibázott az ügyben.

A már sokat említett 12 ezer tonna szemét felét, a továbbiakban már nem hasznosítható, ipari termelésből származó hulladékot elkezdték szállítani Olaszországból a Vásárhely határában lévő deponálóba, heti 2-5 szállítmány formájában – tájékoztatott a hét elején a 38 százalékban önkormányzati tulajdonban lévő FCC Hódmezővásárhelyi Köztisztasági Kft.

Szeméthalmok a városban 2
A többség úgy véli, elég lenne a mi szemetünket normálisan kezelni.

Cseri Tamás ennek kapcsán egy rádióműsorban leszögezte: a szeméttelep a településnek lett kialakítva, és nem azért, hogy külföldi szemetet fogadjanak itt. A fideszes képviselő továbbra is azt tartja a legnagyobb problémának, hogy a lakosokat megfosztották attól a jogtól, hogy eldöntsék, egyetértenek-e az olasz hulladék ideérkezésével vagy sem.

A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a deponáló 100 ezer tonna szemét befogadására alkalmas. A város éves szeméttermelése 12 ezer tonna, aminek így közel 10 évig biztosított a hely, azonban, ha ugyanennyi idegen szállítmány érkezik, akkor 3-5 éven belül megtelhet a telep, és akár újat is kell nyitni majd.

Grezsa István: Hódmezővásárhely nem lehet Európa szemétlerakója! 1

– Hódmezővásárhely nem lehet Európa szemétlerakója! – ezt már Grezsa István hangsúlyozta. Amíg Márki-Zay Péter egyre hevesebben mutogat a Fideszre és arra hivatkozik, hogy tudomása szerint nem érkezik ide veszélyes hulladék és szennyvíziszap, addig az önálló polgármesterjelölt a napokban egy érdekes bejelentést tett: szerinte Márki-Zay Péter és a Pest Megyei Kormányhivatal is hibázott az ügyben. A polgármester abban, hogy nem tájékoztatta a lakosságot és nem akadályozta meg a hulladék idehozatalát, míg a kormányhivatal abban, hogy kiadta a szemétimporthoz kapcsolatos engedélyeket.

– Felül kell vizsgálni az egész ügyet. Tisztában vagyok azzal, hogy mekkora üzlet a szemétbiznisz, de én nem a külföldi szemét által befolyt bevételből virágoztatnám fel a települést – jelentette ki Grezsa, aki szerint már mindenről szó van a botrány kapcsán, csak arról nincs, hogyan kellene megoldani azt.

A Mi Hazánk szerint is meg kell védeni Vásárhelyt az olasz szemét ellen

Pénteken a Mi Hazánk vásárhelyi szervezete is kifejezte tiltakozását. A párt elnöke, Balog Norbert emlékeztetett, hogy az előző városvezetés mindig megakadályozta a külföldi szemét behozatalát, most viszont Márki-Zay Péternek és a polgármesteri hivatalnak ez elkerülte a figyelmét. Úgy véli, ha a polgármester kiállt és tiltakozott volna, akkor az FCC biztosan nem hozta volna be a szemetet.

Balog Norbert azt is elmondta, tudomásuk szerint az olasz hulladékot éjszaka hordják a lerakóba, hogy a vásárhelyiek minél kevesebbet vegyenek észre az egészből. Emellett Márki-Zay Péterrel szerettek volna találkozni az ügy miatt a városházán, azonban ott közölték velük, hogy még 2 hétig szabadságon lesz, és csak a kampányra tér vissza.

A Mi Hazánk szerint is meg kell védeni Vásárhelyt az olasz szemét ellen 5

Itt tart hát jelenleg Márki-Zay legújabb botránya, ami ha visszaemlékszünk, úgy kezdődött, hogy a polgármesterhez nem jutott el a témában neki címzett levél a városházán…

Amint újabb fejlemény lesz az olasz szemét kapcsán, azonnal beszámolunk arról a Promenad olvasóinak.