Hetente 2-5 szállítmány olasz szemét érkezik Vásárhelyre!

Előkezelésen már átesett hulladékból visszamaradt, a továbbiakban már nem hasznosítható, ipari termelésből származó hulladék érkezik, mely nem akadályozza a közszolgáltatásból származó hulladékok átvételét – írta az FCC Hódmezővásárhely Kft. a Vásárhely 24-nek.

Mikor érkezett az első olasz szemétszállítmány Hódmezővásárhelyre, mekkora mennyiség érkezett meg a teljes mennyiségből eddig, milyen ütemezéssel érkezik a hulladék a későbbiekben, milyen hulladékról van pontosan szó, ezeknek mik a jellemzőik, hogyan bomlanak le, illetve hogyan kezelik. Ezekkel a kérdésekkel írt levelet a Vásárhely24 a deponáló, befogadó cégnek, ahol az FCC Magyarország Kft. ügyvezetője az alábbi tájékoztatást adta:

„Az FCC Hódmezővásárhely Kft. hulladékkezelő központjában a hulladékok kezelése a jogszabályoknak és a hatóságok által kiadott környezetvédelmi engedélyeink szerint zajlik, azaz a hulladék kezelése, ártalmatlanítása is a hatósági engedélyünkben foglaltak szerint történik. A kezelési kód D5, a hulladék műszaki védelemmel ellátott hulladéklerakóban kerül ártalommentes elhelyezésre.

Az érkező hulladék egészen pontosan a 19 12 12 azonosító kódú hulladék, azaz Egyéb, a 19 12 11-től különböző hulladék mechanikai kezelésével nyert hulladék (ideértve a kevert anyagokat is), amely tehát előkezelésen már átesett hulladékból visszamaradt, a továbbiakban már nem hasznosítható, ipari termelésből származó hulladék, amely az engedélynek megfelelő mennyiség erejéig, heti 2-5 szállítmányonként közúton érkezik.

Fontosnak tartjuk még elmondani, hogy a hulladéklerakó kiépített kapacitása több mint 100.000 tonna, így a szóban forgó évi 6.000 tonna hulladék beszállítása gyakorlatilag nincs hatással, és semmiképpen nem akadályozza a Magyarországon keletkezett hulladékok befogadását, különösen nem a közszolgáltatásból származó hulladékok átvételét.”

Forrás: vasarhely24.com
Fotó: Illusztráció (pixabay.com)