Lebukott korrupt portugál tisztviselőt alkalmaz Gyurcsányné Brüsszelben

Sokan megdöbbentek, amikor kiderült, hogy Gyurcsány Ferenc felesége két akkreditált asszisztense egyikének nem magyar szakembert választott, hanem egy portugál férfit, Jose Alberto Alves Pereirát. Az Origo azonban közelebb jutott a megoldáshoz, döbbenetes eltitkolt információkra bukkantunk a portugál sajtóban. Jose Alberto Alves Pereira a portugál Szocialista Párt (PS) európai parlamenti küldöttségének – konkrétan a delegációvezetőnek – volt tanácsadója az előző EP-ciklusban, és nyomoz ellene a portugál rendőrség. A tanácsadó ugyanis, akihez Gyurcsányné annyira ragaszkodott, 2014-2015 környékén mintegy 20 ezer eurót lopott el a parlamenti látogatóktól, és hogy ezt leplezze még dokumentumokat is hamisított. Ezért kellett távoznia a portugál küldöttségtől. A V4NA nemzetközi hírügynökség információi szerint nem névrokonságról van szó, ez a Jose Alberto Alves Pereira ugyanaz a Jose Alberto Alves Pereira.Vajon miért alkalmazott Gyurcsányné egy korrupciós botrányban érintett, bukott asszisztenst? Mit kapott érte cserébe? Lehetséges-e, hogy a szocialisták ezért jelölték az EP alelnökének, lehetséges-e, hogy ezért játszották el azt a szavazást, amelyben “majdnem” EP-elnöknek jelölték?

Az uniós választást követően július elején Strasbourgban megalakult az új Európai Parlament, így a képviselőknek lehetőségük nyílt asszisztenseket maguk mellé venni. Az uniós szerv honlapján található információk szerint a politikusok maguk választhatják meg munkatársaikat, akiknek a foglalkoztatására maximum havi 24 526 euró összeget különít el az EP. Mint a rövid tájékoztatóból kiderült, a képviselők akkreditált, valamint helyi asszisztenseket is igénybe vehetnek: előbbiekből hármat, esetleg négyet lehet alkalmazni, őket közvetlenül a Parlament foglalkoztatja; míg utóbbiak az adott tagállamban teljesítenek szolgálatot. A rövid ismertetőbe nincs beleírva, hogy egy képviselő csak saját hazájának állampolgárait nevezheti ki segítőnek, ebből következően szabad a pálya azoknak, akik inkább külföldieket szeretnének foglalkoztatni sajátjuk helyett. Nagy meglepetés nincs benne: a DK-s párttársaival együtt a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetség csoportjába (S&D) beülő Gyurcsányné is ebbe a körbe tartozik.

Komoly összeget csalt ki Gyurcsányné asszisztense

A politikus EP-adatlapján két akkreditált asszisztens neve olvasható: Ördög Alexandráé, valamint Jose Alberto Alves Pereiraé. Előbbi korábban a Demokratikus Koalíció aktivistája volt, többször is Gyurcsány Ferenc társaságában mutatkozott. Ördögnél azonban egyértelműen érdekesebb Alves Pereira személye, aki az előző uniós ciklusban az S&D képviselőcsoportjához tartozó portugál Szocialista Párt (PS) küldöttségének tanácsadója volt. Már önmagában az is komoly kérdéseket vet fel, hogy Gyurcsányné miért éppen egy portugál férfit választott segítőjének, azonban Alves Pereira előéletét megismerve csak tovább sokasodnak a kérdőjelek. A szocialista tanácsadó ugyanis egy súlyos korrupciós botrány főszereplője, amellyel kiemelten foglalkozott a portugál média. Az Observador nevű portugál lap áprilisban arról írt, hogy a gyanú szerint

Gyurcsányné újdonsült asszisztense mintegy 20 ezer eurót tulajdoníthatott el a Madeira, -és az Azori-szigetekről érkező parlamenti látogatóktól. A lap hozzátette, hogy összesen 12 látogatásról, és 378 személyről volt szó. A botrány komoly fordulatot vett azzal, hogy

Alves Pereira lett a lisszaboni DIAP által indított nyomozás első számú gyanúsítottja, a bűnüldöző hatóság a szocialista küldöttség jogellenes pénzfelhasználását vizsgálta.

Az Observador kiemelte, hogy Gyurcsányné segítője meghamisította az Európai Parlamenttől, az S&D-től, az utazási irodáktól származó eredeti dokumentumokat, jellemzően a látogatók utazási, valamint szállásköltségeit manipulálta. Mindig figyelt arra, hogy készpénzben fizessenek neki azért, hogy ne lehessen követni a kifizetéseket. A lap szerint az esetre valamikor 2014-2015 környékén került sor, ugyanakkor kiemelték, hogy a történet vélhetően egészen a 2000-es évek végéig nyúlik vissza, amiből azt a következtetést vonták le, hogy az ellopott összeg ennél lényegesen nagyobb lehet. A gyanú szerint a portugál tanácsadó több frakciótag aláírását is meghamisította,

így többek között Liliana Rodrigues, Ricardo Serrão Santos, és Ana Gomes, korábbi EP-képviselőét, utóbbi ezt meg is erősítette az Observadornak. Mindenképpen érdekes, hogy a PS delegációját valamikor 2015 és 2016 között értesítették a szabálytalanságokról, azonban a belső ellenőrzésre csak 2018-ban került sor. Az ügy vége az lett, hogy a PS delegációja felfüggesztette Alves Pereirat a pénzügyi tevékenységek végzésétől, így elvonták tőle a parlamentbe látogató csoportok támogatásainak operatív és pénzügyi irányítását. Ennek ellenére többször részt vett ezt követően az EP brüsszeli ülésein.

A lap áprilisi cikkében azt írta, pártbeli forrásokra hivatkozva, hogy a portugál tanácsadó szerződése június 30-án amúgy is lejár. Ez így történt, csakhogy Jose Alberto Alves Pereira nem tűnt el, csak Gyurcsányné mellé ejtőernyőztették.

A kérdés egyértelmű: mit kapott ezért Gyurcsányné cserébe?

Lehet, hogy ez a magyarázat arra a képtelen döntésre, hogy első napos politikusként (hiszen az EP-képviselőség előtt nem volt politikus) máris alelnöknek jelölte az európai szocialista frakció (majd a politikai szokásjog értelmében meg is választották)? Lehetséges, hogy a szocialisták ezért  játszották el azt a nevetséges szavazást, amelyben “majdnem” EP-elnöknek jelölték az addig – szó szerint – nulla politikai tevékenységet folytató Gyurcsánynét?

A V4NA nemzetközi hírügynökség keresi Jose Alberto Alves Pereirát, hogy megkérdezze az ügyről.

Magyarázkodik a DK, és megköszöni az Origónak, hogy lebuktatta Gyurcsányné korrupt asszisztensét

A Demokratikus Koalíció közleményt adott ki, amelyben a szervezet elismeri, hogy Gyurcsányné Brüsszelben egy lebukott korrupt portugál tisztviselőt alkalmaz. Ezt követően a párt köszönetet mond az Origónak, majd a bizonyítványát magyarázza.

A DK közleményének címe, hogy “Köszönjük az Origo.hu tájékoztatását”.

Utána azt írják, hogy “rendkívüli és különleges pillanat ez a mostani, mert először mondunk köszönetet az Origo.hu-nak”.

Mai cikkük szerint korrupt portugál tisztviselőt alkalmaz Dobrev Klára Brüsszelben. Erről a tényről nem volt tudomásunk, köszönjük, hogy felhívták a figyelmünket egy súlyos problémára. Intézkedni fogunk – olvasható a közleményben.

A közleményben ezután az szerepel, hogy:

Mi ezt nem ismertük. Az Origo tájékoztatását követően a szükséges jogi lépéseket megtesszük annak ellenére, hogy a szóban forgó munkatárs határozott idejű munkaszerződése szeptember 2-án lejár.

Forrás: origo.hu
Fotó: Facebook