Márki-Zay jelöltje semmibe veszi a szolnoki ellenzéket, a többi ellenzéki párt ultimátumot adott neki

Nem ment el szövetségeseivel Lukácsi Katalin, Márki-Zay Péter szolnoki polgármesterjelöltje a szerda késődélutánra, és a csütörtök reggelre összehívott, szolnoki összellenzéki egyeztetésekre, emiatt a másik aspiráns, Radócz Zoltán csapata az ellenzék szétverésével vádolta meg őket – ez derült ki a Szolnoki Többség elnevezésű, a helyi ellenzéki pártok nagy részét magába foglaló ernyőszervezet elmúlt időszakbeli bejegyzéseiből. Válaszul Lukácsi kirakta közösségi oldalára a szocialista Győrfi Mihállyal folytatott magánlevelezését, azt bizonyítandó, nem rajtuk múlt az egyeztetések elmaradása. Nagyon úgy néz ki, a vásárhelyi polgármester támogatottja tudatosan fúrja a szolnoki együttműködést – írja az Origo.

Mindez azok után különösen meglepő, hogy hosszas vagdalkozást követően éppen a napokban sikerült megegyezniük a feleknek abban, hogy előválasztáson döntik el, a Szolnoki Többség (a helyi MSZP, DK, LMP és Jobbik) által támogatott Radócz András, vagy a Szolnoki Többség Egyesület, a városi Momentum, a Mindenki Magyarországa Mozgalom, vagy az országos Jobbik által támogatott Lukácsi Katalin legyen a kormányellenes erők közös polgármesterjelöltje a jászsági városban. Már közvetlenül a döntés napját követően komoly súrlódások mutatkoztak az ellenzéki szekértáborok között, olyan pitiáner dolgokat vágtak egymás fejéhez, minthogy ki szerkeszti a Szolnoki Többség közösségi oldalát, valamint ki használhatja az elnevezést. Úgy látszik azonban, hogy továbbra sem sikerült megtalálniuk a közös hangot.

Márki-Zay jelöltje nem jelent meg

Lukácsi ugyanis el sem ment az általa kezdeményezett, szerda koraesti találkozóra. “Ez szégyen, gyalázat amit Szolnokkal és a Szolnokiakkal tesznek!!! Lukácsi Katalin az általa kezdeményezett időpontra nem tudott Szolnokra érkezni és az őt támogató Momentum is fél órával a kezdés előtt lemondta egyeztetést!” – olvasható a Szolnoki Többség Facebook-oldalán, akik szerint Lukácsiék nem előválasztást akarnak Szolnokon, hanem csak szétverni az ellenzéki esélyeket.

Akkora felháborodást okozott az MMM elnökségi tagjának és szövetségeseinek távolmaradása a kormányellenes erők másik részénél, hogy egy újabb poszttal jelentkeztek a témában. A mellékelt képen az látható, amint Radócz Zoltán, polgármesterjelölt, Galló György Péter, a Jobbik szolnoki elnöke, valamint a DK és az LMP képviselői egy asztalnál ülnek, három hely azonban üresen maradt. Értelemszerűen a Szolnoki Többség tagjai Lukácsit, valamint a helyi Momentum politikusát várták, azonban ők nem jelentek meg. “Lukácsi Katalin és társai rajta sem voltak a szerelvényen. Egyértelművé tettük számukra, hogy megvárjuk őket, hiszen Szolnok jövője számunkra mindennél fontosabb, ám ők fel sem szálltak a vonatra” – kommentálták azt, hogy szövetségeseik ezúttal is távolmaradtak a tárgyalóasztaltól, majd Lukácsira célozva hozzátették, hogy ilyen az, ha budapesti, salgótarjáni és jászjákóhalmi szerencselovagok akarják eldönteni a szolnokiak sorsát.

Hangsúlyozták, hogy ez már a második időpont volt, amit miattuk változtattak meg, egyúttal kifogásolták, hogy a helyi Momentum 27 perccel a kezdés előtt mondta le a részvételét. Úgy látszik, ezzel betelt a pohár náluk, és ultimátumot intéztek Lukácsiékhoz: csütörtök reggel 9 órára várják őket a tárgyalóasztalhoz, ugyanakkor leszögezték, több esélyt nem fognak kapni.

Arra nem tértek ki posztjukban, mi lesz abban az esetben, ha megint nem sikerül összehozni a megbeszélést.

Képtelenek tárgyalóasztalhoz ülni

Mint cikkünk megjelenése után kiderült, ismét nem jött össze a találkozó, Márki-Zay Péter jelöltje és csapata ma reggel sem jelent meg. “Ma 9 órára vártuk volna az előválasztás részleteiről tárgyalni a másik felet. Bíztunk benne hogy ha a tegnap este 7 óra már túl késő volt nekik, akkor a reggel 9 talán nem lesz túl korán hiszen a tárgyalódelegációjuk zömében munkanélküliekből és nyugdíjasokból áll. Sajnos ezek szerint sem Budapestről, sem Salgótarjánból, sem Jászjákóhalmáról nem lehet Szolnokra érni ilyen korai időpontra.” – olvasható az újabb dühös üzenet az ellenzéi pártok egy részétől, akik azt üzenték Lukácsiéknak ideje lenne abbahagyni a bohóckodást.

A Szolnoki Többség nem hagyta abba a tárgyalási tájékoztatót, és újabb bejegyzéssel jelentkezett. Mint kiderült holnap 10 órakor sem fog összejönni az összellenzéki egyeztetés, mivel Lukácsiéknak ez az időpont sem jó. Így a helyi MSZP,  DK, LMP és Jobbik egy új időpontot adott meg, szombaton reggel 10 órára várják Lukácsi Katalint, a helyi Momentum, és az MMM képviselőit az előválasztás technikai részleteinek megbeszélése céljából. “Mi az együttműködés pártján állunk” – írták végezetül.

A helyi castingot a tervek szerint augusztus 12. és 15. között rendeznék meg.

Kirakta a magánlevelezését Lukácsi

Csakhogy ezzel még nem lett vége a történetnek, ugyanis Lukácsi úgy reagált a Szolnoki Többség vádjaira, hogy közösségi oldalán nyilvánosságra hozta a szocialista Győrfi Mihállyal folytatott levelezését. “A tegnap elmaradt egyeztetés után kialakult levelezést szeretném a nyilvánosság tudomására hozni, a transzparencia okán.” – fogalmazott, majd ezután bővebben kifejtette, hogyan látja ő a történteket:

  • elismerte, hogy a tegnapi egyeztetés valóban elmaradt,  valamint, hogy a másik fél újabb időpontot ajánlott fel számukra, a csütörtök reggel 9 órát, amit
  • ők elutasítottak, mondván, hogy “az időpont nem megfelelő”, ezért csütörtök este 6 órát ajánlották fel cserébe, ami
  • viszont  a Szolnoki Többségnek nem volt jó, és egy levélben azt kérték Lukácsiéktól, legyen péntek 10 -11 óra körül a megbeszélés.

Lukácsi ezen a ponton megszakította a tárgyalási napló ismertetését, és nem finomkodva, a következőket vágta az ellenzék másik részének fejéhez, megélhetési politikusoknak nevezve őket:

  1. szövegértési gondjaik vannak

2. nem tudják mi jelent a dolgozni szó/kifejezés, hiszen jellemzően megélhetési politikusokról van szó, akiket az adófizetők tartanak el, és

3. szándékosan lékelik meg a találkozókat.

Ezt követően pedig a politikában szokatlan módon kiteregette magánlevelezését, amit alább olvashatnak.

Forrás: origo.hu
Fotó: Facebook