Hőszigetelés csere idén már nem nagyon lesz a vásárhelyi bérlakásokon, de hidegebb még lehet

A polgármester szerint idén már nem lesz új hőszigetelés és nyílászárócsere a Dobó-Bibó-Janáky bérlakásain, de még az idén megoldhatják a szellőzést saját forrásból. Így hidegebb lesz, de szellőzik a lakás, mondja egy ott lakó is, aki attól tart, többet is kell fűteni – írja a Vásárhely24.

Az idei évben már nem fog elindulni az a projekt, melyről még tavaly előtt döntöttek, és amely a Dobó-Bibó-Janáky utcán található 118 önkormányzati szociális bérlakás energetikai korszerűsítését célozta volna – jelentette ki múlt kedden a helyszínen tartott lakossági fórumán Márki-Zay Péter polgármester. Két nappal később, az augusztus 20-i programok ismertetése kapcsán a polgármester újságírói kérdésre már úgy fogalmazott, nem azt mondtuk, hogy ez a projekt nem fog elkezdődni. Az indoklás, illetve a magyarázat nem teljesen világos – számunkra -, (munkatárs hibája, távozása, a projekt és a tervezés meg nem felelése az energetikai szabályoknak és a pályázat kiírásának, építőanyagok drágulása,  forráshiány az önkormányzatnál a plusz költségek pótlására, stb.) így azt inkább mindenki hallgassa meg a cikk alatt beágyazott videókban – a keddi fórum esetében 10:45-től kezdődik ez a téma, a csütörtöki sajtótájékoztatón pedig 24:30-tól beszél az okokról.

Ami az érintett lakásokban élők számára lényeges az az, hogy az energetikai korszerűsítés idén már vélhetően nem fog megvalósulni, viszont ehelyett – a polgármester elképzelései szerint – egy újabb feltételes közbeszerzést kiírva, további összegeket átcsoportosítva később egy még jobb minőségű hőszigetelés, nyílászárócsere és fűtéskorszerűsítés lenne elvégezve ezeken a lakásokon. Ez azonban azt jelenti, mivel itt jelenleg tűzifával fűtenek, a lakásoknak nem lesz megfelelő a szellőzésük, nem jut elegendő levegő a lakásokba, így szellőzőt kell beépíteni a nyílászárókba – ablakok kifúrásával. Ennek pályáztatása már megindult (nyomát még nem láttuk a város oldalán) és „tizenpár” millióból még az idén meg is valósítják azt – jelentette ki Márki-Zay Péter.

Úgy fogalmazott : „ez ugyan a fűtésnek ellene hat, lehet hogy kicsit hűvösebb lesz, viszont nem fognak megfulladni”.

Magyarul, valószínűleg nem indul el idén (de az szinte biztos, hogy nem fejeződik be) a Dobó-Bibó-Janáky bérlakásain az energetikai korszerűsítés, mely melegebb lakásokat, kevesebb rezsit eredményezett volna, hanem elképzelhető, hogy hidegebbek és cúgosabbak lesznek az otthonok…

Egyetlen kérdés vetődik fel – egy ott lakó fogalmazta meg – ha ilyen fűtés mellett eddig jó volt a szellőzés ezekkel a nyílászárókkal és szigeteléssel, évtizedeken keresztül, akkor nem lehetne megvárni az ablakok kifúrásával, a szellőző elkészítésével azt, hogy egyszer valóban el is készüljön a lakások energetikai korszerűsítése? Hozzátette, nem szeretnének jobban fázni, többet fűteni, mint eddig.

A témáról a délmagyar is készített cikket: legutóbb, az ott tartott lakossági fórumon Márki-Zay Péter polgármester azt mondta: valószínűleg már idén sem lesz ebből semmi – írja lap és megszólaltatja Hegedűs Zoltánt, a Fidesz–KDNP frakció­vezetőjét is, aki úgy nyilatkozott, Márki-Zay nem törődött a projekt­tel, ha másfél évvel ezelőtt foglalkozott volna vele, ma szalagot vághatna. Így viszont valószínűleg soha nem fog. Szerinte a város elbukja még a pályázaton nyert 233 millió forintot is.

Ebben a videóban 10:45-től kezdődik a téma:

Ebben a videóban 24:30-tól kezdődik a téma:

Forrás és borítókép: vasarhely24.com
Videók: Facebook / Márki-Zay Péter oldala