Orbán Viktor-Ursula von der Leyen-csúcs: teljesültek a magyar várakozások

Orbán Viktor miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnökének csütörtöki brüsszeli találkozója világosan megmutatta, hogy az új bizottsági vezetés sokkal pragmatikusabban közelíti meg a kérdéseket, és nem a tagállamok ideológiai megosztására törekszik – minderről politikai elemzők nyilatkoztak az Origónak a brüsszeli csúcstalálkozó után.

Világosan kiderült Orbán Viktor miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnökének a találkozójából, hogy az új elnök két lábbal a földön áll – mondta ifj. Lomnici Zoltán az Origónak. A Századvég Alapítvány jogi szakértője úgy látja, Von der Leyen tiszteletben tartja a magyarokat és a visegrádi négyek álláspontját. A megválasztott elnök sokkal gyakorlatiasabb politikus, mint Juncker, és minden esély megvan arra, hogy a mostani ciklusban az EB elnöke visszatér a realitások politikájához – tette hozzá.

Erősödhet a bizottság megítélése

Lomnici Zoltán szólt arról is, hogy a német átlagpolgárok számára bár fontos a klímavédelem, de a belső biztonság fenntartása is szükséges. Bízik benne, hogy az új EB elnök ennek a szellemében jár majd el, valamint felismeri azt is, hogy az EU csupán egy eszköz annak a célnak az elérésében, hogy a nemzetállamok sikeresek legyenek. A szakértő nagyon fontosnak nevezte, hogy az unió döntéshozatali rendszeréből kikerüljenek a pénzügyi spekulánsok, és a pénzügyi korrupció. Nemzetközi spekulánsok helyett az európaiaknak kell vezetnie a kontinenst.

A Századvég elemzője szerint, ha a jövőben is megmarad a magyarok és a visegrádi négyek iránti tisztelt Von der Leyen részéről, akkor az azzal fog járni, hogy a térségben lényegesen javulni fog a bizottság intézményének a megítélése. Lomnici Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy az utóbbi időben a balliberális sajtóban már olyan szintű támadások érték von der Leyent, mint Donald Trumpot. Mindennek az oka, hogy az EB megválasztott elnöke lényegesen más hangnemben beszél a visegrádiakról, mint az elődje. A szakember úgy véli, hogy a bizottság új elnökének mindennap meg kell dolgoznia majd a magyarok bizalmáért, bár a magyarok kritikusak, de bizakodóak az új vezetéssel kapcsolatban.

Árokásás helyett kompromisszumok

A mostani találkozó visszaigazolta a magyar kormány várakozását, hogy nem egy ideologikus vezető kell az EB élére, hanem a pragmatizmus lesz a döntő – minderről már Farkas Örs beszélt. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója szerint korábban egy teljesen elfogult vezetés irányította az Európai Bizottságot, míg Ursula von der Leyen a kompromisszumok megkötésének az irányába megy el.

Olyan megállapodásokat szeretne a bizottság új vezetője, amelyek nem a megosztottságot erősítik a kontinens államai között, hanem az összekötő kapcsokat – tette hozzá.

Farkas Örs elmondta, térségünk és Magyarország felértékelődését jól mutatja, hogy a megválasztott elnök elsőként a környező országok állam, és kormányfőit fogadta. A szakember szerint az EB alapvető szerepe a törvények őre, tehát egy objektív testületnek kell lennie. Ezzel szemben az elmúlt években a Magyarország elleni támadások idején egy szubjektív testületté alakult, amely többek között valótlanságokat is terjesztett az országról. Ha a bizottság most nem kezd politizálásba, akkor az egy visszatérés lesz a korábbi helyzethez, ami egyértelműen Magyarország és a visegrádiak érdeke – fogalmazott az elemző.

Forrás: origo.hu
Fotó: MTI