Még várják a pályázatokat a Dél-alföldi Innovációs Díjra 1

Tizedik alkalommal hirdette meg pályázatát a Dél-alföldi Innovációs Díjra a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottságának elnöksége a régió három (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád megye) kereskedelmi és ipari kamarájával, valamint a Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség Közhasznú Egyesülettel együttműködve. A pályázat célja a dél-alföldi régióban a vállalkozások, valamint a feltalálók által a három megye területén létrejött szellemi alkotások elismerése, és az innovációs tevékenység, illetve a technológiai transzfer támogatása. A pályamunkák feltétele, hogy új, saját feltalálói tevékenységen alapuló, iparilag alkalmazható és piacképes megoldást tartalmazó innovációs eredményt kell tartalmazniuk.

Az elmúlt évben a Dél-alföldi Innovációs Díjra összesen 8 gazdasági társaság és egy természetes személy adta be pályázatát. Ezek közül választotta ki a négy legjobbat az alapítószervezetek alkotta bíráló bizottság: a cégek között a hódmezővásárhelyi Csomiép Kft., míg a természetes személy kategóriában a kecskeméti Muhi Kristóf nyerte el idén a Dél-alföldi Innovációs Díjat. Előbbi saját fejlesztésű vasbeton szádcölöpével nyerte el az elismerést, amely a műszakilag hatékony kialakítás mellet esztétikus megjelenítést is biztosít partfalak megtámasztására, valamint a vízpartok erózióvédelmére, és fontos szerepe lehet az élővízpartok rehabilitációjában, de sport- és szabadidős létesítmények építésekor is. Muhi Kristóf pályamunkája egy okostelefonos alkalmazás és egy webplatform keveréke, amely 3D-s modellezést, animációt és videókat alkalmaz: ipari területen a vizuális minőség-ellenőrzést, kereskedelmi területen a hatékony promóciós célokat, míg az oktatásban a tananyag élményszerűvé tételét segíti.

A kiíráson II. díjat nyert a kecskeméti Albadent Fogászati Kft. és a szentesi Denti System Kft. közös pályázata a „FIXFOGSOR® – Protézisrögzítés-rendszer saját fejlesztésű Stabile1 miniimplantátumokkal” elnevezésű innovációjukkal, valamint oklevéllel jutalmazták a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara önkéntes tagvállalkozását, a SolvElectric Technologies Kft.-t is, az „Integrált növénytermesztési technológia fejlesztése vertikális gazdaságokban SolveSUN növénytermesztési LED lámpák” című pályázatával.

Még várják a pályázatokat a Dél-alföldi Innovációs Díjra

Az idei évi pályamunkákat 2019. szeptember 30-ig várja a Szegedi Akadémiai Bizottság, azokat a fent nevezett szervezetek képviselőiből álló szakmai kuratórium értékeli. A díjosztásra a hagyományoknak megfelelően a Magyar Tudomány Ünnepének alkalmából, 2019 novemberében kerül sor a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában.

A meghirdetett pályázattal kapcsolatos információk az MTA SZAB honlapján a pályázatok oldalon megtalálhatók.

A fotók a tavalyi díjátadón készültek.