BRÉKING: már megkezdődött az olasz hulladék beszállítása Vásárhelyre!

Már megkezdődött az Olaszországból származó hulladék beszállítása Hódmezővásárhelyre – derül ki az FCC Hódmezővásárhely Kft. portálunknak küldött válaszából. A cég azt is megerősítette: tájékoztatták a polgármesteri hivatalt az összesen 12 ezer tonna külföldi szemét érkezéséről. Márki-Zay Péter minderről nem számolt be a vásárhelyieknek.

“Az FCC Hódmezővásárhely Kft. kisebbségi tulajdonosa Hódmezővásárhely városa, cégünk ennek tiszteletben tartásával jár el. Tájékoztattuk a tulajdonosokat és a polgármesteri hivatalt is a témában, mely levelünkre írásos válasz nem érkezett” – írta az FCC Hódmezővásárhely Kft. lapunk kérdéseire. Hozzátették, a cég gazdaságos működése érdekében folyamatosan keresik az üzleti lehetőségeket. A külföldi hulladék elhelyezése is ezt a célt szolgálja.

Megerősítették, hogy kétfajta, Olaszországból származó hulladék elhelyezésére van engedélye a hódmezővásárhelyi hulladéklerakónak, 6-6 ezer tonna mennyiségben, valamint azt is, hogy további 20 ezer tonna beszállítására nyújtott be engedélyeket egy potenciális külföldi partner, ebben az esetben „a Kormányhivatal azonban nem találta kielégítőnek az indoklást, ezért a kérelmet elutasította.” A külföldi hulladék beszállításának engedélyezését a beszállító cégnek kell először a saját hazájában, majd a magyar hatóságoknál kérelmezni. Az FCC hozzáteszi, a kérelmező ezt tudomásul vette, de új engedélykérelem benyújtására, új eljárás lefolytatásának kezdeményezésére megvan a lehetősége.

A két már engedélyezett hulladéktípusból a 19 02 03 azonosító kódú, ipari termelésből származó előkevert hulladék 6 ezer tonnájának beszállítására nem került sor, mivel a technikai feltételekben végül nem született megegyezés a beszállítóval.

A 6 ezer tonna 19 12 12 azonosító kódú, különböző hulladék mechanikai kezelésével nyert, kevert –  azaz a továbbiakban nem hasznosítható műanyag,- kartonpapír,- fa, textil és egyéb ipari gyártásból származó hulladék- beszállítása azonban már megkezdődött a hódmezővásárhelyi lerakóhelyre.

A cég kiemelte: a hulladék kezelése, ártalmatlanítása a jogszabályoknak és a hatósági engedélyükben foglaltaknak megfelelően történik.

Fotó: Illusztráció (pixabay.com)