Tengeren túli művészettörténész a vásárhelyi közgyűjteményben 3

Ifjabb Botár Olivér, a kanadai Winnipeg Manitoba Egyetemének művészettörténet professzora kereste fel július végén a Tornyai János Múzeumot. A Magyarországról 1956-ban emigrált szülők gyermekeként Torontóban született szakember a New York-i székhelyű Salgó Alapítvány (The Salgo Trust for Education) kurátoraként is dolgozik, ahol feladata a gyűjtemény alkotásainak elhelyezése az Egyesült Államok ismert múzeumaiban.

Az üzletember Salgó Miklós a második világháború idején emigrált Európából Észak-Amerikába, ahol gazdasági sikerei mellett a diplomataként is eredményes volt, Ronald Reagan elnök az Egyesült Államok budapesti nagyköveti feladataival bízta meg az 1980-as években. Salgó nagykövet diplomáciai tevékenysége mellett szenvedélyes műgyűjtőként számtalan aukción vett részt, s vásárolta a magyar művészeti élet legkiválóbb alkotóinak műveit. Szolgálata végén a magyar művelődési miniszter csak azzal a feltétellel adott engedélyt a védett műtárgyak kivitelére, hogy a búcsúzó nagykövet gondoskodik azok amerikai megismertetéséről.

Tengeren túli művészettörténész a vásárhelyi közgyűjteményben

Salgó Miklós a feltételnek eleget téve hozta létre alapítványát, amelynek kurátoraként Botár Olivér a New York-i Metropolitan Múzeummal, a Chicagoi Művészeti Múzeummal és Los Angeles múzeumaival folytat tárgyalást a magyar művészet neves alkotásainak méltó elhelyezéséről.

Tengeren túli művészettörténész a vásárhelyi közgyűjteményben 1

A kurátor a Tornyai János Múzeum művészettörténészével, Képiró Ágnessel 2018 őszén New York-ban találkozott, ahol a szakmai konzultáció folyamán meghívást kapott Hódmezővásárhelyre, s elképzelhetőnek tartja, hogy alapítványa egy-egy műtárgyat kölcsönadjon, vagy adományozzon a vásárhelyi közgyűjteménynek.

Tengeren túli művészettörténész a vásárhelyi közgyűjteményben 5

– Nem könnyű megismertetni a tengerentúl a magyar művészeket – vallja a kurátor –, azonban napjainkban újfajta érdeklődés mutatkozik meg neoavantgárd női alkotói iránt, nemrégen vásárolt a Metropolitan Múzeum a Vásárhelyi Őszi Tárlat két évvel ezelőtti Tornyai-plakettesétől, Keserü Ilonától festményt, amelynek kapcsán más magyar művészek, így akár a Hódmezővásárhelyhez kötődő alkotók megismertetésére is lehetőség adódhat.

Tengeren túli művészettörténész a vásárhelyi közgyűjteményben 2

Botár Olivér vásárhelyi tartózkodása során megtekintette az Alföldi Galéria állandó képzőművészeti kiállítását és Bernátsky Ferenc kalauzolásával A Plohn-műterem 150 éve című tárlatot, valamint a múzeum főépületében az intézmény névadója születésének százötvenedik évfordulójára készült, Gyönyörködő lélekkel festeni című gyűjteményes kiállítást is.

Tengeren túli művészettörténész a vásárhelyi közgyűjteményben 4

Arany-Tóth Attila
közönségkapcsolati munkatárs
Emlékpont