Óriáshalakra vadásznak a vásárhelyi sporthorgászok

A pecázás egyik különleges formájával, nagyponty horgászattal foglalkozik a CFB Vásárhely Team, ami a közelmúltban a 4. helyezést érte el egy európai hírű versenyen. Az öt fős csapat folyamatosan hódol a szenvedélyének, hogy minél több 10 kilogramm feletti pontyot fogjon ki. A halakat természetesen minden alkalommal visszaengedik a vízbe.    

A CFB Vásárhely Team Zsarkó Lajos kezdeményezésére 2017-ben alakult Balogh Zsolt, Csarmaz Róbert, Csongrádi Imre és Varga Ádám részvételével, hogy közösen minél jobb eredményeket érjenek el a nagyponty horgászat terén.

– Csak 10 kiló feletti pontyokra utazunk és csak vadvizeken horgászunk. Ez azt jelenti, hogy olyan helyeken próbálkozunk, ahol nincs haltelepítés, hanem csak őshonos, saját szaporulattal találkozunk – ismertette az alapokat lapunknak Csongrádi Imre. Hozzátette, ilyen például a Balaton, vagy a Somogy megyei Háromfa, ami európai hírű és az ország egyik legnehezebb horgászpályája. A 70 hektárnyi vízfelület 80 százalékát ugyanis vízinövényzet fedi, faágak és tuskók kíséretében.

Óriáshalakra vadásznak a vásárhelyi sporthorgászok 1

A CFB egyedülálló Vásárhelyen, ugyanis a városban versenyszerűen csak ők űzik az egyébként egyre népszerűbb nagyponty horgászatot. A csapat idén két nagyobb megmérettetésen van túl: egyik a Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászverseny, ahol a középmezőnyben sikerült végezni, a másik pedig a Háromfai Bojlis Baráti Találkozó, ahol július elején a 25 csapatból a 4. helyet szerezték meg.

– A versenyeken a csapat által fogott 5 legnagyobb ponty súlyát adják össze. A háromfai 120 órán, azaz majdnem egy héten át tartott, és az utolsó éjszaka csúsztunk le a dobogóról. Összesen 63 kilót nyomott az 5 legnagyobb halunk – mesélte Csongrádi Imre, akinek az eddigi legnagyobb zsákmánya egy 18,10 kilós ponty volt.

Óriáshalakra vadásznak a vásárhelyi sporthorgászok 3

A horgászat eme formáját űzők természetesen a „Fogd meg és engedd vissza!” elvet vallják, azaz a mérés és a fotók elkészítése után visszaengedik a kopoltyúsokat a vízbe. A versenyek előtt pedig edzéseket, gyakran 1 hetes túrákat tartanak, hogy minél jobban megismerjék az adott környezetet, viszonyokat. Ehhez egyébként 100 kilónál is több csalira, magra van szükség egy-egy alkalom során.

A vásárhelyi sporthorgászok bővelkednek tervekben. Szeretnének minél több megmérettetésen részt venni, ezzel is öregbítve a város hírnevét, illetve az elképzelések szerint bővül a csapatlétszám is. Így minden adott lesz ahhoz, hogy minél több kellemes és felejthetetlen órát töltsenek a vízpartokon, a természet csodálatos világában.

Óriáshalakra vadásznak a vásárhelyi sporthorgászok 2